Hlavní obsah

Kapela Mrakoplaš se těší ze setkání, která už skončila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná je trochu introvertní, mnohé její texty jsou ostatně o smutcích. Jistě je však i důsledná, vzkvétající a přemýšlivá. Pražská skupina Mrakoplaš je na scéně šestadvacátý rok. Na jaře vydala třetí album Tichá radost, na podzim odehrála koncert na podporu metod prevence Alzheimerovy nemoci a dál těší stálé i nové fanoušky.

Foto: archiv kapely

Skupina Mrakoplaš hraje v aktuální sestavě od roku 2005. Martin Kalenda druhý zprava

Článek

„Dříve byly naše písničky jednodušší. První dvě alba tvořily ty, které jsme měli za léta existence nasbírané. Nebyly nijak prvoplánové, vždy jsme třeba chtěli, aby naše texty měly úroveň. Dnes je v podstatě jedno, jestli je v písničce víc swingu, blues, bigbítu nebo folku, na němž jsme začínali. Jde nám o to, aby nálada hudby korespondovala se sdělením v textech. Píšeme písničky tak, jak se nám to zrovna líbí,“ vysvětlil kytarista a zpěvák Martin Kalenda.

Kromě něho Mrakoplaš tvoří kytarista a zpěvák Pavel Lipták, bubeník Pavel Douša a baskytarista Petr Maršík. V této sestavě hrají od roku 2005. O autorství se dělí Lipták a Kalenda, duší kapely je podle Kalendy Lipták.

„Zatímco jsem před asi deseti lety měl pocit, že se už Pavel jako autor vydal ze všeho, teď je zřejmé, že našel nová témata i způsob, jak je pojmout. Jsme ve věku, kdy nám na věčnost odcházejí lidé, které máme rádi. Na to jsme se snažili na nové desce poukázat. Ne však melancholicky nebo smutně, chtěli jsme sdělit, že jsme rádi, že jsme ty lidi měli možnost poznat, prožít s nimi kus života a máme na ně krásné vzpomínky. V tom je ta tichá radost z názvu alba,“ řekl Kalenda.

Bigbít na klasickou kytaru. Milan Bátor pokřtil album transkripcí Beatles

Kultura

Na většině skladeb hostuje klávesista a klarinetista Milan Potoček. V písni Takhle jsi to chtěla zaranžovali a nazpívali vícehlasý sbor zpěvák, herec a moderátor Zdeněk Lahoda a zpěvák Pražského filharmonického sboru David Vaňáč.

„Lidé nás obvykle strkají do stejné škatulky, v jaké mají třeba Vláďu Mišíka nebo Ivana Hlase. Nebráníme se tomu a jsme tomu rádi, protože je to ta nejlepší společnost, kterou známe. Náš zvuk se teď snažíme posunout dál a obohacovat ho o neotřelé nástroje a rytmické plochy, které jsme dřív nepoužívali,“ podotýká Kalenda.

„Občas se také o naší hudbě říká, že je smutná. My se ale dokážeme i radovat. Na novém albu hlavně z toho, že nás přes všechny ty odchody blízkých a přátel ještě jistě čekají pěkné věci,“ dodává s úsměvem.

Proti Alzheimerově chorobě

Již dvanáct let pořádá Mrakoplaš koncerty na podporu AD Centra při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze a vývoje metod prevence Alzheimerovy nemoci.

„Je to náš koncert, na který zveme hosty. Často to jsou legendární hudebníci, kteří, obrazně řečeno, odolávají Alzheimerově nemoci i tím, že stále stojí na pódiu a nezapomínají hrát a zpívat. Letos s námi vystupovali jednaosmdesátiletý Jiří Štědroň a dvaaosmdesátiletý Pavel Sedláček,“ informuje Kalenda.

V minulých ročnících to byli Petr Janda, Jan Spálený, Zdeněk Svěrák, Ivan Hlas, Slávek Janoušek, Luboš Pospíšil, Roman Dragoun, Vladimír Merta a další.

„K těmto koncertům nás inspiroval Terry Pratchett, duchovní otec čaroděje Mrakoplaše, podle kterého jsme se před lety pojmenovali. Měl Alzheimerovu nemoc, jejímž důsledkům v roce 2015 podlehl. Za těch dvanáct let se nám podařilo vybrat už skoro devět set tisíc korun,“ uzavírá Kalenda.

Mrakoplaš natočil klip, kterým navazuje na boj proti Alzheimerově chorobě

Kultura

Martin Kalenda z kapely Mrakoplaš: Terry Pratchett naši desku dostal

Kultura

Reklama

Související témata:
Hudební skupina Mrakoplaš

Výběr článků

Načítám