Hlavní obsah

Kapela Mr. Loco baví fanoušky u nás i na Balkáně

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V říjnu loňského roku představila pražská kapela Mr. Loco videoklip k písničce Alergik. Byl to její první počin v českém jazyce. Letos v létě vydala klip k písničce Nemusím, následoval singl s klipem Je to reggae a pak přišlo nové album Balkanizace s devíti písněmi včetně těch, které jsou opatřeny videoklipy. Všechny mají české texty.

Foto: archiv kapely

Mr. Loco vydali nové album. Filip Flusser uprostřed.

Článek

Hudba kapely Mr. Loco vychází z balkánských folklorních vlivů. Je to tím, že zpěvák a kytarista Filip Flusser má v Bulharsku rodinné kořeny a rád se tam vrací. Na balkánské vlivy se pak nabalují další z jiných koutů světa a výsledkem je divoká a zábavná muzika, která lehce svede k tanci.

„České publikum poslouchá české texty. To je zkušenost, kterou po létech hraní mám. Navíc se mi zdá, že na tuzemské scéně ubývají kapely, které zpívají anglicky. Na novou desku jsme se nejdříve rozhodli napsat jeden český text, potom druhý, a pak to rostlo až k tomu, že jsou takové všechny. Čtyři jsem napsal já, další písně jsem si nechal otextovat. Nejsou v nich žádné hluboké myšlenky, spíše slouží hudbě,“ vysvětlil Flusser.

Změna přinesla své ovoce. Mr. Loco mají teď u nás více koncertů, u pořadatelů, potažmo fanoušků je o ně větší zájem.

„Když jsme začínali, bylo v naší hudbě toho balkánského folkloru více. Potom jsem zaznamenal, že na české scéně vzniklo dost nových, takto orientovaných kapel. Lidi taková muzika prostě baví, vyblbnou se, zatančí si. My jsme v posledních letech náš styl trochu pozměnili. Ubylo dechovkových pasáží, více to teď prokládáme ska, reggae, popem, rockem a dalšími vlivy. Letos v létě jsme hráli na spoustě festivalů a koncertů, vystupovali jsme na větších pódiích a v lepších časech než v minulosti. A lidé reagují fantasticky,“ sdělil Flusser.

Slovo Balkanizace, které představuje název nového alba, se mu jednoduše líbilo. Koresponduje s hudbou, ostatně minulé album z roku 2016 neslo název Balkan Trip. V obou případech jde především o to, aby posluchač ihned pochopil, jakou muziku může očekávat.

Jako doma

Vyjet koncertovat na Balkán se skupina Mr. Loco pokoušela už přede dvěma lety. Tehdy to ještě z organizačních důvodů nevyšlo. Podařilo se to až letos na konci června.

„Já osobně tam hrál oficiálně po nějakých dvaceti letech,“ přiznal Flusser. „Měli jsme tam tři koncerty, v Srbsku a Bulharsku. Měl jsem z nich trochu strach, protože tamní trh je samozřejmě balkánskou hudbou přesycený. Reakce ale byly úžasné. Tamní diváci jsou nadšení a natěšení, když za nimi přijede nějaká kapela ze Západu. No a my pro ně Západ jsme.“

Na koncertech na Balkáně zpívali více písní s anglickými texty, přidali pár bulharských, které mají ve starším repertoáru, a zbytek byl v češtině. Publikum s tím prý nemělo žádný problém. Nechalo se strhnout atmosférou hudby, slova příliš neřešilo.

Přitažlivé pro tamní fanoušky bylo i obsazení kapely. „Mě berou jako Bulhara, protože tu řeč perfektně ovládám. Nadšení byli ovšem z našeho baskytaristy Luise Franka, který je Mexičan, a bubeníka Filipeho Bermudeze, jenž pochází z Kolumbie. Byli odvaření z toho, že cizinci dokážou jejich hudbu interpretovat věrohodně a navíc do ní vnášejí i něco svého. Pro ty kluky přitom není problém zahrát cokoli,“ vysvětlil Flusser.

Mr. Loco jsou teď v euforii. Hodlají proto co nejvíce koncertovat a šířit dobrou náladu své hudby dál. Rádi by se vrátili i na Balkán a samozřejmě cílí i na další země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám