Hlavní obsah

Kalousek kontra Support Lesbiens

Novinky, Jaroslav Špulák

Když loni v říjnu vydali pražští Support Lesbiens jako singl ze své nové desky Tune Da Radio skladbu In Da Yard, vzbudila nejspíš největší rozruch u zpěváka Jana Kalouska. Ten totiž na první poslech zjistil, že se podobá jeho hitu ze začátku devadesátých let, písničce Chodím ulicí.

Foto: Městská policie Bílina

Železniční koridor v Bílině

Článek

Se svým obviněním se obrátil na média a rovněž na Ochranný svaz autorský (OSA). Jeho Komise pro otázky tvorby na listopadovém zasedání konstatovala shodnost refrénů obou skladeb a podpořila Kalouskem navrhované řešení, aby byl na dalším vydání alba vepsán ke skladbě jako spoluautor a připadlo mu padesát procent honoráře z produkcí skladby.

"Support Lesbiens by mi měli poděkovat, protože se díky téhle záležitosti dostali do médií," sdělil tehdy Kalousek a celou věc nejspíš považoval za uzavřenou.

Názor Support Lesbiens

Teprve v lednu vydala skupina Support Lesbiens, konkrétně autoři skladby Yarda Helešic a Kryštof Michal, prohlášení, ve kterém nesouhlasí s Kalouskovým obviněním a tvrdí, že jim žádné resumé od OSA nebylo doručeno.

"Hudbu k In Da Yard jsem napsal já a Kryštof pak ve zkušebně dodělával text," řekl Právu Helešic. "Bylo by drzé a naprosto šílené ukrást někomu refrén a použít ho jako součást vlastního singlu, který je nasazen do všech rádií v zemi."

Před týdnem byl k zasedání Komise pro otázky tvorby přizván i Helešic. "Došli jsme ke zjištění, že totožný je jen první takt, a to jsou dva tóny. Opakuje se v nich třetí a druhý stupeň durové stupnice. Může se to stát, protože hudba už několik století vychází z dvanácti tónů. Zbytek nesouhlasí," řekl Právu.

Kdo je kdo

Jan Kalousek

Zpěvák Jan Kalousek se na počátku devadesátých let proslavil v pop rockové skupině ZOO, která si pohrávala s keltskými motivy. Úspěch mu přinesl v roce 1991 debut souboru Čas sluhů.

V roce 1992 se vydal na sólovou dráhu, na níž od původního pojetí sklouzával stále více do středního proudu, ke spotřebním písním pro rozhlasové stanice. Album Hvězdy se mění bylo reakcí na nástup elektroniky a tanečních postupů

Support Lesbiens

Skupina vznikla v roce 1992 a zpočátku představovala českou odpověď na nástup grunge, což je patrné zejména na debutu So, What? (1993), ale i na následujícím album Medicine Man (1994).

V roce 1996 se soubor rozešel, zpěvák Kryštof Michal se věnoval filmu, v kultovních Samotářích nejen vystoupil jako člen skupiny Fake Dead, ale pracoval na něm i jako asistent režie.

V roce 1998 členové skupiny začali opět spolupracovat a v roce 2001 vyšlo třetí album Regeneration. Následovník Tune Da Radio z roku 2002 ukazuje, že skupina už není tak tvrdá, že produkuje uměřený moderní rock pro dospělé posluchače. 

Alex Švamberk

Jan Kalousek momentálně pobývá v zahraničí. Na březnové zasedání komise bude pozván i on a teprve tam by se mělo rozhodnout o tom, zda se obě strany nějak dohodnou či bude o řešení jejich sporu rozhodovat jiná instance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám