Hlavní obsah

K pražskému festivalu pro Ukrajinu se připojují stovky účinkujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek se na pražské Kampě koná dosud největší festival spojený se sbírkou ve prospěch Ukrajiny. Kultura pro Ukrajinu je dílem stovek českých, ukrajinských a ruských umělců.

Foto: Lucie Levá

Markéta Foukalová stojí v čele kapely Lanugo.

Článek

Mezi účinkujícími jsou třeba Pražský filharmonický sbor, písničkářka Amelie Siba, skupina Lanugo, folklorní umělkyně Svitlana Reichelová, zpěvačka Aiko, běloruské duo Zabelov Group a další. Program začne ve čtvrtek v 18:00.

Festival podpoří sbírku „SOS Ukrajina“ pořádanou pod záštitou Člověka v tísni.

„Bylo pro nás důležité na jednom pódiu spojit české, ukrajinské a ruské umělce a ukázat naši soudržnost s Ukrajinou. Češi projevují neskutečnou vlnu solidarity a pomáhají všemi možnými prostředky. Ukrajinci nasazují své životy za svou zemi a za mír celého světa. A Rusové své hrdinství ukazují v ulicích Ruska, kde podepisují petice proti válce a demonstrují i za cenu vězení a tvrdých postihů,“ řekl spolupořadatel Martin Šolc.

„Na pódiu se vystřídají jak hudební interpreti, tak řečníci. Celý výtěžek z akce půjde na veřejnou sbírku SOS Ukrajina pořádanou pod záštitou Člověka v tísni. Všichni, co akci připravujeme, včetně umělců, se na koncertu podílíme bez nároku na honorář.“

Foto: Colours of Ostrava

Amelie Siba

Kromě muzikantů na festivalu promluví ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, bosenský lidskoprávní aktivista a novinář Igor Blaževič, novinář Alexandr Mitrofanov nebo politický geograf Michael Romancov.

Doprovodný program zajišťují desítky festivalů, divadel a kulturních organizací, které se zapojily do výzvy #kulturaproukrajinu, jako jsou Containall, Signal Festival, MeetFactory, Museum Kampa, Díky, že můžem a mnoho dalších. Na Kampě díky nim návštěvníci zažijí i umělecké instalace umístěné pevně v prostoru i mihotající se v neustálém pohybu.

Reklama

Výběr článků

Načítám