Hlavní obsah

Július Satinský se vrátil, 20 let po smrti v reklamě

„Moji milí Slováci, to jsem já Julo. Vrátil jsem se, abych vás povzbudil,“ říká hlas herce Julia Satinského v reklamě, která se objevila ve slovenských médiích. Dvacet let po smrti oblíbeného herce oživila jeho hlas speciální technologie.

Foto: Samuel Kubáni, ČTK

Julius Satinský na snímku ze září 2002. V prosinci téhož roku zemřel.

Článek

Herec, kterého čeští diváci znají především z veselohry století S tebou mě baví svět, ožil díky deepfake technologii, která umožňuje vložit někomu do úst slova, která nikdy neřekl.

„Vůbec poprvé na Slovensku byla použita deepfake technologie na velmi pozitivní věc,“ říká Dáša Juríková z Brand Hubu Slovenské spořitelny. Reklama, kde Satinského „hlas“ zazní, je právě na tuto banku.

Umělá inteligence se musela naučit slovenštinu a zpracovala velké množství Satinského nahrávek. „Na to, aby měl výsledek správný výraz, emoci a dynamiku, je potřebný podkladový hlas, který pak umělá inteligence zabarví. Všechny tyto ingredience dodal herec Michal Hudák,“ dodala Juríková.

Hercova dcera Lucia Molnár Satinská do poslední chvíle nevěřila, že to vyjde. „Když jsem slyšela tátův hlas, měla jsem husí kůži. Bylo to k nerozeznání od skutečných nahrávek,“ uvedla.

Zavzpomínala, že otec měl velmi konzervativní vztah k technologiím: „Na počítači začal psát, až když ho používali všichni v jeho okolí. Nejradši měl pero a papír, později psací stroj. Inovace mu však imponovaly, časem začal faxovat a na sklonku života poslal i několik e-mailů.“

Reklama

Související témata:
Július Satinský

Výběr článků

Načítám