Hlavní obsah

Jubilejní Jiráskův Hronov zahájil Zaorálek

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. srpna byl ve východočeském rodišti Aloise Jiráska zahájen devadesátý ročník celostátní přehlídky amatérského divadla Jiráskův Hronov. Je to nejstarší kontinuálně trvající festival na světě.

Foto: Ivo Mičkal

Ministr kultury Lubomír Zaorálek pozdravil účastníky 90. Jiráskova Hronova.

Článek

Na schodech Jiráskova divadla, rozpálených srpnovým sluncem, přivítali účastníky festivalu ministr kultury Lubomír Zaorálek, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán, starosta Hronova Petr Koleta, starosta Náchodu a poslanec Parlamentu ČR Jan Birke, ředitelka NIPOS Lenka Lázňovská i ředitelka odboru regionální a národnostní kultury MK Zuzana Malcová.

„Chci vám všem poděkovat, že jste to navzdory zlořečenému viru nevzdali a festival uspořádali,“ řekl Zaorálek. „Kultura je významná tím, že je to potkávání lidi a vztahy mezi nimi, divadlo zvláště, nedá se přenášet žádným signálem. Ochotnické divadlo u nás má nejhustší síť na světě, tvoří charakter této země, a to, že se festival koná, je důkazem houževnatosti české kultury,“ připomněl.

V rámci zahájení festivalu byly předány i dvě ceny za dlouholetý přínos amatérskému divadlu. Cenu Pavla Dostála získal Divadelní soubor bratří Mrštíků z Boleradic, jehož historie sahá až do roku 1897, Cenu ministra kultury obdržela režisérka Divadelního souboru Krupka Jana Urbanová. Slavnostní zahájení zpestřila svým vystoupením Koletova hornická hudba.

Jiráskův Hronov uvede do 8. srpna na padesát divadelních představení, v doprovodném programu i řadu koncertů, výstav a dalších akcí. V šesti divadelních seminářích pod vedením zkušených lektorů pracuje stovka seminaristů, v Problémovém klubu probíhají každodenní diskuse o představeních.

Událost se koná za přísných hygienických opatření, ve vnitřních prostorách sálů, nepřesahujících kapacitu pěti set diváků, jsou povinné roušky, všude jsou k dispozici dezinfekční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám