Hlavní obsah

Jozef Vajda: Téma lásky a žárlivosti je věčné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko-český Othello režiséra Jozefa Vajdičky upoutal již loni pozornost kritiky i diváků Letních shakespearovských slavností. Na nádvoří Lichtenštejnského paláce v Praze se letos vrátí na dva večery, 30. a 31. srpna. Představitel titulní role, slovenský herec Jozef Vajda, patří už pár desetiletí k předním osobnostem slovenského divadla.

Foto: agentura Jay Production

Jozef Vajda jako Othello

Článek

Othello se v posledních letech vrací na scénu v mnoha nastudováních. Čím si vysvětlujete tak velký zájem právě o tu hru?

Téma lásky a žárlivosti je věčné a záleží jen na režisérovi, jak se ho zmocní. Ve Vajdičkově inscenaci neklademe důraz na rasové rozdíly, ale zaměřili jsme se na velký věkový rozdíl mezi Othellem a Desdemonou, v podstatě rozdíl dvou generací.

Toto téma v naší společnosti velice rezonuje, protože dnešní stárnoucí muži se pro mladé ženy stávají zajímavými svým postavením i finančním zázemím. Tělo chřadne, ale srdce muže nestárne - vždy bude toužit po kráse a mládí. To už je mužský úděl. A Shakespeare je v tom zcela nadčasový.

Othello je bezesporu krásná dramatická postava, ale vy jste hodně hrával intrikány. Nelákal vás tedy spíše Jago, rozehrávající v Othellovi zkázonosnou hru vášní?

Tématem mé diplomové práce na VŠMU byla právě tragédie Othello se zaměřením se na postavu Jaga. Samozřejmě, že jako mladý jsem vždycky toužil hrát postavu Jaga, ale až dosud se mi to nepodařilo. Hrál jsem prostě jiné intrikány. V duchu jsem se už s touto hrou rozloučil, proto mě velmi potěšila nabídka pana režiséra, navíc s výše zmíněným výkladem postavy Othella, který mě okouzlil a je přiměřený mému věku. Musím se přiznat, že se mi splnil sen z mládí, takže se těším na každé představení.

Je známo, že k ženám máte velmi vřelý vztah, věnujete jim pozornost i ve své vzpomínkové knize Moja cesta. Jste žárlivý jako váš Othello, anebo umíte tolerovat nevěru?

Umím odpouštět, ale tolerovat nevěru nelze, z takového vztahu je třeba jednoduše odejít. Když někoho opravdu milujete, nemáte přece potřebu ho podvádět. Vztah se má zakládat na vzájemné důvěře. Jen tehdy se dá říci, že je to láska.

Jaký je váš vztah k dvojjazyčným česko-slovenským představením uváděným na Letních shakespearovských slavnostech?

Vždycky jsem měl pocit, že si jako národy stále rozumíme, proto mi dvojjazyčnost nikdy nevadila. Dnes, pětadvacet let po rozdělení Československa, mám ale pocit, že už nám tak nerozumíte a že začíná vznikat jazyková bariéra. Ale vždy se velmi těším na setkání s pražským publikem, které je úžasné, divadelně vzdělané a má zájem o umění a kulturu. A co se týče Letních shakespearovských slavností, jsem nadšený jejich atmosférou i diváckou odezvou.

Hrajete rád na scénách pod širým nebem?

Hrát pod širým nebem je neuvěřitelný zážitek i atmosféra. Padá na vás energie celého vesmíru a nevnímáte ani, když blízko vás přistává letadlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám