Hlavní obsah

Jørna Liera Horsta přivedlo k psaní detektivek čtení jedné špatné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Paláci knih Luxor na Václavském náměstí včera norský spisovatel Jørn Lier Horst představil český překlad své knihy Otázka viny. Bývalý policejní vyšetřovatel vražd při besedě uvedl, že se psaní věnuje na plný úvazek, snaží se v něm být realistický a že si občas zajde se svými bývalými kolegy detektivy na kávu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jørn Lier Horst v Praze svou knihu pokřtil.

Článek

Po pražské zastávce pokračuje na Měsíc autorského čtení do Brna, kde vystoupí dnes v 19 hodin, a Ostravy, kde se představí ve čtvrtek v 19 hodin.

V Praze Horst zavzpomínal na okamžik, kdy se stal spisovatelem. „Bylo to už v době, kdy jsem měl rodinu. Ležel jsem jednou v noci v posteli a četl příšernou detektivku. V jednu chvíli jsem se rozčílil, mrsknul s ní do kouta, otočil se ke své ženě a řekl jí, že bych takovou knížku napsal také a mnohem lépe. Potom jsem se chvíli převaloval, za nějakou dobu jsem ale vstal a začal psát. Tak začala vznikat má první kniha,“ uvedl v Praze Horst.

Za své detektivky od té doby získal více než třicet domácích i mezinárodních literárních cen. Vzniká podle nich televizní seriál a k novince Otázka viny byla v Norsku prodána filmová práva.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jørn Lier Horst svým fanouškům knihu podepsal.

„Jsem spisovatel na plný úvazek. U policie už nedělám, ale se svými kolegy se občas sejdu a rád s nimi zajdu na kávu. V Norsku také vystupuji v jednom televizním pořadu o zločinech. Zakládám si na tom, že píšu realistické detektivky. Jde mi o to, aby bylo jasné, že se ty zločiny mohly tak, jak jsem je popsal, stát. Mám výhodu, že z dob své práce u policie znám místa činů, hovořil jsem s vrahy i oběťmi zločinů či pozůstalými. To prostředí je mi dobře známé. Současně ale vím, že dnes lidé rádi vyhledávají věci na internetu. Proto například, když si ke zločinu ve svých knihách vyberu nějaké místo, přesvědčím se, že tam nikdo nežije. Jinak by se mohlo stát, že mu budou k místu bydliště jezdit fanoušci detektivek na výlety,“ vysvětlil Horst.

Spisovatelka Uljana Donátová: Jsem takový zloděj příběhů

MFF KV

Podotkl také, že mnoho inspirací ve své zemi nemá. „Norsko je země, kde se nestává moc vražd. Třeba loni jich bylo jen dvacet sedm. Také tam nemáme sériové vrahy, až na jednu výjimku se proto s mých knihách nevyskytují. Tou výjimkou je navíc sériový vrah, který je z Ameriky a v Norsku se ukrývá,“ dodal.

Českými kmotry knihy Otázka viny se v úterý stali investigativní novinář Janek Kroupa a moderátorka Lucie Bechynková, která je známá ze svého podcastu Opravdové zločiny, který založila se svou kolegyní Barborou Krčmovou.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Palác Knih Luxor

Může se vám hodit na Zboží.cz: Kniha: Otázka viny - Jorn Lier Horst

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám