Hlavní obsah

Spisovatelka Uljana Donátová: Jsem takový zloděj příběhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní úspěchy a na první pohled vzorná rodina přinášejí hrdince Sylvii místo receptu na štěstí jen neustálý shon a stres. Nečekanou pomoc jí nabídne náhodné setkání, ze kterého vznikne blízké přátelství. Takový je námět komedie Matka v trapu, jejíž natáčení v dnešních dnech končí. Novinkám nový film představila autorka scénáře i knížní předlohy Uljana Donátová.

Matka v trapuVideo: Novinky

 
Článek

Dlouholetá spolupracovnice Jiřího Bartošky si kvůli tomu odskočila od práce na letošním 57. ročníku karlovarského filmového festivalu.

„Někdy se nám v životě stane, že prostě v určitém okamžiku úplně cizímu člověku svěříme svá nejintimnější tajemství, která se stydíme třeba říct i vlastní mamince. Toto se stane hlavní hrdince Sylvii, která potká v určitém životním zlomu náhodně taxikářku Annu a vzájemně se spřátelí,“ popsala Donátová Novinkám.

Psaní knih a scénářů si přibrala ke své práci PR manažerky a tiskové mluvčí festivalu, kde pracuje už přes dvacet let.

Sylvie? Taková normální žena

Scénář k filmu Matka v trapu zpracovala podle své stejnojmenné knížky. Ta vypráví příběh ženy, která už má dost neustálého zařizování a zodpovědnosti, kterou na ní přenášejí všichni okolo.

„Sylvie je maminka dvou dospívajících dětí a celá rodina si zvykla, že ona všechno vyřeší, všechno zaplatí. Stejně tak si na to zvykli v práci. A najednou ona získává pocit, že je to na ni prostě trochu moc a jediným možným řešením je od všeho utéct,“ doplnila Donátová.

Foto: V. Resler

Matka v trapu. Lenka Vlasáková a Petra Hřebíčková.

Námět pro příběh přitom čerpala jak z vlastních zkušeností, tak například ze životních zkušeností svých známých. „Už jsem to několikrát říkala, já jsem takový zloděj příběhů. Samozřejmě že každá hrdinka má určitý obtisk mého ega i životních situací, které se mi udály. Čerpám ale i z příběhů svých kamarádek, ze situací, které ony prožily, a velice často i z náhodně vyslechnutého příběhu někde v tramvaji, který si vyposlechnu a pak ho nějakým způsobem přetvořím do knížky,“ popsala autorka.

Petra Hřebíčková a Lenka Vlasáková

Hlavních rolí se ujaly Petra Hřebíčková a Lenka Vlasákové. Ve filmu se také objeví Jana Švandová, Jaroslav Plesl, Marek Němec, Bohumil Klepl nebo Martin Pechlát. Režisérkou připravovaného filmu je Hana Hendrychová, jeho producentkami pak Nela Schlaichertová a Svatka Peschková.

Foto: V. Resler

Matka v trapu. Jaroslav Plesl.

„Měly jsme s Uljanou trochu diskuse o tom, jestli matka může být v trapu, nebo ne. Ale líbí se mi tam to ženské přátelství, jak jsou tam ženy vyobrazené, a také vztahy s muži, které nakonec dopadnou tak, jak by měly dopadnout,“ uvedla Peschková k chystanému filmu, který má divákům nabídnout zejména odlehčený komediální zážitek, ve kterém je i při vážných situacích místo pro nadhled a vtip.

Natáčení filmu začalo v červnu a v těchto dnech se dokončuje. Hotový film by se pak měl představit v příštím roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám