Hlavní obsah

Johnny Depp a Jeff Beck prý opisovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká filmová hvězda a rockový kytarista a zpěvák Johnny Depp a fenomenální britský kytarista Jeff Beck vydali nedávno společné album 18. Slávu jim však nenese. Nejen že sbírá chladné recenze, ale jeho premiéru provází i obvinění z krádeže textu jedné z písní.

Foto: Profimedia.cz

Johnny Depp a Jeff Beck na květnovém koncertě v Londýně

Článek

Depp a Beck prý nelegálně použili fragment básně Hobo Ben, která se objevila v knize slavného amerického folkloristy a dokumentaristy Bruce Jacksona. Dostal se do textu písně Sad Motherfuckin' Parade, pod kterou jsou na albu podepsaní pouze Beck a Depp. Většina dalších písní jsou coververze.

Báseň původně napsal Slim Wilson, muž nevalné pověsti, který byl usvědčený z vraždy a ozbrojené loupeže. Ve vězení se setkal s Jacksonem, jenž sepisoval vězeňské příběhy. Vložil do nich i Wilsonovy často obhroublé přípitky a vydal je v roce 1974 knižně.

Wilson se specializoval na psaní básní a přípitků humornou formou patřící do žánru lidové poezie amerických černochů. Dva roky po vydání knihy vyšlo stejnojmenné doprovodné album, které Wilsonova díla také obsahovalo.

Jeff Beck uchvátil kytarovým uměním, Johnny Depp pobláznil fanynky

Kultura

„Publikuji padesát let, ale poprvé jsem se setkal s tím, že někdo ukradne nějaké dílo a podepíše se pod něj vlastním jménem,“ komentoval událost zaskočený Jackson pro americký magazín Rolling Stone.

Jeho syn, právník Michael Lee Jackson, dodal, že plánují podniknout právní kroky. „Podle mého názoru je prostě nemožné, aby si Johnny Depp nebo kdokoli jiný sedl a vytvořil tento text, aniž by jej zkopíroval z knihy mého otce.“

Jackson vlastní autorská práva na přepis Wilsonových přípitků.

Johnny Depp v netypické roli. Aktivista proti korporaci

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám