Hlavní obsah

Jízdárna Pražského hradu: Jan Amos Komenský a jeho svět

Právo, rea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny výstavní síně, galerie a muzea jsou až do odvolání uzavřeny. Ve svých prostorách ale mají připravené výstavy, které lidem nabídnou, hned jak to půjde. Právo se rozhodlo jejich dveře pootevřít a ukázat lidem, co krásného je pro ně připraveno.

Foto: www.comenius2020.cz

Tabule Orbis Pictus

Článek

Na loňský rok připadlo 350. výročí úmrtí učence, pedagoga a teologa Jana Amose Komenského (1592–1670), a tak měla být 20. prosince otevřena výstava v Jízdárně Pražského hradu nazvaná Jan Amos Komenský a jeho svět. Nestalo se tak.

Kvůli covidu-19 je téměř všechno zavřené. Výstava je ale připravena, a jakmile to bude možné, přivítá první návštěvníky. Podle plánu by měla trvat do 28. března 2021.

Ti se mohou těšit na projekt, který připravila Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu s Moravským zemským muzeem.

Foto: www.comenius2020.cz

Podobizna J. A. Komenského

„Stěžejní témata prolínající myšlením J. A. Komenského přibližuje množství exponátů z českých i zahraničních sbírek, z nichž mnohé uvidí návštěvníci vůbec poprvé. Představen je též Komenský v optice historické tradice a současně jsou ukázány proměny, jimiž procházel obraz jeho osobnosti v průběhu uplynulých století,“ uvedl tiskový mluvčí výstavy Jan Stolár.

Informoval, že je výstava rozdělena do šesti oddílů, které prezentují Komenského a jeho dobu v časových a prostorových souvislostech. První oddíly, Velké theatrum: Obrazy člověka a světa, Rozdělená společnost a Evropa ve válce a míru, se soustřeďují hlavně na dobu, v níž se odehrával Komenského život, a na ústřední témata kulturních dějin 16. a 17. století.

Foto: www.comenius2020.cz

Labyrint světa a ráj srdce

Část výstavy nazvaná Dílna lidskosti pak ukazuje Evropu jako prostor intelektuální komunikace a plodné kulturní výměny. Osu výstavy představuje Životní pouť Jana Amose Komenského, na řadě unikátních předmětů přibližující jeho osudy.

Závěrečný oddíl výstavy Komenský jako symbol, ikona a pomník se zabývá měnícími se obrazy jeho osobnosti a díla během tří a půl staletí po jeho smrti: od slávy, zapomnění a nepochopení až po konečnou apoteózu, s níž se však současně pojí i nebezpečí dezinterpretace. Samostatnou část tvoří reprezentativní výběr z malířských i sochařských podobizen Jana Amose Komenského a výjevů z jeho života.

Informace o výstavě jsou na stránkách www.comenius2020.cz, na sociálních sítích a na stránkách hradu a Moravského zemského muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám