Hlavní obsah

Jiří Suchý s přáteli zavzpomínají v televizi na Wericha

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před vyprodaným hledištěm Divadla ABC natáčela Česká televize nový zábavný pořad Pocta Werichovi a Voskovcovi ke 100. výročí narození Jana Wericha. Odvysílá jej v předvečer jubilea: 5. února na ČT 1 ve 20 hodin.

Článek

Provází jím Jiří Suchý, který na jevišti i zpívá a vzpomíná na svá setkání s V+W. Jako jeden z mála pamětníků je totiž zažil oba dva na jevišti. "V tomto divadle jsem stál coby mladík na balkóně," připomíná svůj tehdejší zážitek.

V jedenapůlhodinovém pořadu zve na scénu četné hosty, kteří vyprávějí o setkáních či spolupráci s oběma komiky. Někteří znají jejich krátkou poválečnou spolupráci po návratu z amerického exilu, další poznali po následujícím definitivním odchodu Voskovce do USA už "jen" Werichovu éru: jeho soubor v Divadle ABC, filmy a televizní snímky.

Jaroslava Adamová, kterou nazval Werich láskyplně "pihovatou holkou, co ji zkazil Frejkův expresionismus", líčí, jak ji při scéně na jevišti stačil pochválit i zuby. O Josefa Vinkláře se Werich s Voskovcem po válce v Divadle V+W starali jako o mladšího přítele. Zatímco Voskovec mu nosil knihy, Werich ho bral spíše na pivo, mariáš a na ryby. Josef Zíma zažil, jak Werich coby ředitel divadla ABC "vykopal" z budovy rozhořčeného manžela jedné kolegyně, který si přišel stěžovat na nevěrnou ženu a žádal Wericha o nastolení socialistické morálky. Jiří Menzel ocenil i Werichův kritický názor na americké televizní komerční kanály, svým příběhem přispěli do programu i Martin Štěpánek a Eva Pilarová.

Kromě umělců, kteří přišli vyprávět o tom, jaký byl Werich herec i "šéf" Divadla ABC (oslovení ředitel neuznával), natočili ještě další svá vyznání pro kameru: Zdeněk Svěrák, Bolek Polívka a Milan Lasica.

V pořadu, který připravil režisér Viktor Polesný, se objeví také ukázky z filmů včetně televizních i z některých dokumentů (například Škutinův pořad Co vy na to, pane Werich).

Na své si přijdou i ti, kteří milují hudbu Jaroslava Ježka a Burtona Lanea, jehož muzikál Divotvorný hrnec si V+W upravili a hráli jej nejdřív v Divadle W+V a poté v Karlíně.

Písně s jejich texty zpívají Jiří Suchý, Jitka Molavcová, bratři Ebenové, Eva Pilarová, Laďa a Terezka Kerndlovi a další. Vedle doprovázejícího Kvintetu Semaforu zaujme především Hottentot Orchestra, jenž hraje původní aranžmá Jaroslava Ježka z Osvobozeného divadla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám