Hlavní obsah

Jiří Pecha: Bolek si čekání krátí tlacháním

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Do hlavních rolí brněnské inscenace Beckettovy hry Čekání na Godota obsadil režisér Zdeněk Černín pro mnohé překvapivě Bolka Polívku a Jiřího Pechu.Tvrdí, že obsazení známé dvojice byl nápad ředitele Městského divadla Brno Stanislava Moši. A zřejmě dobrý.

Foto: Město Znojmo

Předávání ocenění

Článek

Bolek Polívka s Jiřím Pechou rozehrávají tragikomické dialogy dvou tuláků Vladimíra a Estragona tak, že nutí diváky současně jak k pláči, tak k smíchu.

"Jsou to bezdomovci, kteří mají občas nápad, ale neumějí ho interpretovat. Vladimír však má tu víru, že když se budeme bavit, tak nám to čekání uteče rychleji," charakterizoval role tuláků Bolek Polívka. A co ve skutečnosti? Umí Bolek Polívka podle Jiřího Pechy čekat a je vytrvalý? "Umí čekat, ale podle toho, na co.Vytrvalý je vždy a čas čekání si krátí tlacháním," řekl suše Jiří Pecha.

Premiéra už zítra

"Celá hra je o čekání. V naší hře jde o čekání na jistého Godota, který už dvakrát nepřišel a kdoví, jestli někdy přijde...Každý si však v ní může najít svou osobní zkušenost. V životě přece stále čekáme: na tramvaj, na vlak, na telefon, na výplatu, na důchod, jindy na setkání či příležitost," říká režisér inscenace Zdeněk Černín, podle nějž jde o hru, která se nejhlouběji dotýká podstaty lidského údělu.

Do dalších dvou rolí obsadil režisér Zdeňka Junáka a Patrika Bořeckého. Čekání na Godota lze v Brně vidět na dvou scénách. Vedle Městského divadla, kde měla hra premiéru o minulém víkendu, také na scéně Divadla Bolka Polívky, kde se premiéra uskuteční 8. a 9. října.

Související témata:

Výběr článků

Načítám