Hlavní obsah

Jiří Macháček

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herec Jiří Macháček je nominován na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Horem pádem.

Foto: Petr Hejna

Tady řídím provoz já!

Článek

Jiří Macháček

Film: Horem pádem

Jiří Macháček se narodil v Praze roku 1966. Vystudoval gymnázium a hereckou konzervatoř, poté právnickou fakultu, kterou dokončil a JAMU, které již nikoli. Herectví se krátce věnoval i v Dánsku na European Film Academy. Je členem divadla Sklep. Právě díky Sklepáckým besítkám a moderování Rádia Limonádový Joe, kde vystupoval pod přezdívkou své oblíbené postavy z dětství Doktor Vinetů, získal určitý věhlas.

Ve filmu na sebe poprvé upozornil rolí věčně zhuleného Jakuba v Ondříčkových Samotářích (2000), za něhož získal Českého lva. Jakub však nebyla Macháčkova první role, před tím si zahrál například v Návratu Idiota (Saša Gedeon 1999), nebo ve filmu Mrtvý brouk (Pavel Marek, 1998).

Z pozdějších filmů, kde vystupoval jmenujme Mazaný Filip (Ondřej Trojan, 2003), Jedna ruka netleská (David Ondříček, 2003). Za film Horem pádem, kde ztvárnil rasistu Františka, který vychovává tmavého nalezence, získal další nominaci na Českého Lva v hlavní mužské roli.

Jiří Macháček působí jako textař a zpěvák ve skupině MIG 21, se kterou vydal již tři úspěšná alba. V současné době přichází do kin film Tomáše Vorla Skřítek, pro který s MIG 21 připravoval hudbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám