Hlavní obsah

Ježíš na kruzích - originál, nebo plagiát?

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ježíš visí jako gymnasta na kruzích ve společném česko-slovenském pavilónu v Benátkách na letošním Bienále výtvarného umění. Pod projektem je podepsané ostravsko-brněnsko-pražské seskupení Kamera skura a jejich bratislavský protějšek, skupina Kunst-Fu. "Tento nápad však není objevem členů Kamery skury," tvrdí český výtvarník Radovan Šťastný.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační foto

Článek

Třicetiletý výtvarník dodává: "Vymyslel jsem ho asi před pěti roky, když jsem v Ostravě na univerzitě studoval tělocvik a výtvarné umění. S kolegy z Kamery skury jsem se dobře znal. Studovali na stejné škole, ale oni byli jen na oboru výtvarné umění."

Radovan Šťastný muže na kruzích připomínajícího Krista umístil na obal debutového alba Magnetické pole (2001) populární skupiny Kryštof. "Výtvarně jsem ji komponoval asi před třemi roky. Z nebe tu visí cvičenec na kruzích a je v pozici Ježíše na kříži. Přesně to je ten nápad, co v trochu jiném pojetí uskutečnila v Benátkách skupina Kamera skura. Volal jsem jednomu z jejích členů, kterého osobně znám. Tvrdil mi, že o tom nevěděli, že jejich nápad vznikl nezávisle na mém, což mě dost překvapilo. Kdyby přiznali, že se inspirovali, tak bych to považoval za seriózní."

Michal Koleček, kurátor československé expozice v Benátkách, Právu řekl: "Byl jsem s členy Kamery skury v posledních týdnech prakticky v denním kontaktu. Nikdy o tom nepadlo ani slovo. Takže si myslím, že ta možná inspirace vznikla opravdu nezávisle na sobě." "Opravdu jsme nic nevěděli o Šťastného fotografii. Ten náš nápad vznikal ve stejné době, pokud ne dřív. A navíc, když se na to podíváte, tak je patrné, že jsme téma posunuli mnohem dál než jen na vizuální vtip," tvrdí člen anonymní skupiny Kamera skura.

Kruhy jsou zavěšeny na hvězdné obloze, jejíž obraz pokrývá světlík. Svatého sportovce povzbuzuje četné obecenstvo, které autoři nasnímali na fotbalovém zápase. V Benátkách se živý filmový obraz promítá na stěnách pavilónu ze speciálního videoprojektoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám