Hlavní obsah

Jedna z prvních kytar Jimiho Hendrixe se vydražila za 4,75 milionu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z prvních kytar geniálního hudebníka Jimiho Hendrixe se o víkendu prodala v aukci v New Yorku za 216 000 dolarů (cca 4,75 milionu korun).

Foto: GWS Auctions

Hendrixova kytara

Článek

Hendrix hrál na kytaru v době, kdy ještě nebyl slavný. Z armády odešel v roce 1962 a pracoval jako kytarista v doprovodné kapele pro různé hvězdy R jako Wilson Pickett, Slim Harpo, Sam Cooke, Ike and Tina Turnerovi a Jackie Wilson. V roce 1964 se přestěhoval do New Yorku a hrával v Cafe Wha či Cheetah Clubu.

Když pak Hendrix po krátké epizodě se skupinou The Isley Brothers a další formací Jimmy James and the Blue Flames odjel do Velké Británie a začala éra Jimi Hendrix Experience, svou kytaru nechal v New Yorku u kamaráda Mika Quashieho. Ten ji prozíravě opatřil notářským potvrzením o původu.

Foto: Profimedia.cz

Jimi Hendrix

„Tato mimořádná kytara vrhá světlo na ranou tvorbu Jimiho Hendrixe a je unikátní, pokud jde o historickou hodnotu,” domnívá se Brigitte Kruseová z firmy GWS Auctions.

Částka 216 000 dolarů (cca 4,75 milionu korun) za jednu kytaru vypadá velká, ale ve srovnání s jinými vydraženými nástroji je to spíše málo. Kytara Kurta Cobaina z Nirvany, se kterou nahrál svůj slavný akustický koncert, se letos prodala za šest milionů dolarů (cca 132 milionů korun). Šlo o nástroj Martin D18E. Deska MTV Unplugged in New York vyšla po jeho smrti a měla obrovský úspěch. Kromě prvního místa v žebříčku Billboard dostala cenu Grammy.

V roce 2019 prodal David Gilmour z Pink Floyd několik kytar, aby přispěl na dobročinné účely. Jeho slavný Black Strat se prodal za celkovou cenu včetně poplatků 3,9 milionu dolarů (cca 86 milionů korun).

Fender Stratocaster, na který Jimi Hendrix hrál ve Woodstocku, se už dříve prodal za zhruba 50 milionů korun. Dlouhodobě jsou nejhodnotnější kytary od Beatles, Rolling Stones a Erika Claptona. Britský „kytarový bůh“ Clapton je rekordman. Přestože jeho nástrojů koluje v aukcích pořád hodně, téměř každá kytara se prodá za částku blížící se milionu dolarů.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám