Hlavní obsah

Jedenadvacet internetových polibků

Novinky, Barbara Hajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas od času se objeví důkaz, že obavy z "pohlcení" nebo "převálcování" literatury informačními technologiemi jsou z větší části jen pověry. Jedním z takových účinných argumentů by se mohl stát Půlnoční deník Maxima E. Matkina.

Foto: Tereza Schreiberová

David Ondráčka, ředitel Transparency International

Článek

"První internetový bestseller" vycházel původně na pokračování v druhé polovině roku 2001 ve slovenském internetovém magazínu inZine.sk. Rychle se stal hitem a jeho knižní vydání (stejně jako druhý díl) si vynutili sami čtenáři.

Ti se také "podíleli" na samotném příběhu, jak jen jim to seriálově-deníková forma spolu s internetem umožnila - navzájem se upozorňovali na další pokračování, mezi sebou i s autorem probírali osudy postav, tempo a zákruty vyprávění i "smysl" literatury na internetu a literatury vůbec.

Půlnoční deník se skládá ze záznamů jedenadvaceti nocí, které se zabývají především láskou, sexem, vztahy a podobnými otřepanými tématy. Nabízí se srovnání s veleúspěšným Sexem ve městě Američanky Candace Bushnellové, který původně rovněž vycházel jako sloupek v New York Observeru, a je třeba říci, že Půlnoční deník z něj vychází vítězně. (Sex ve městě je z těch vzácných případů, kdy televizní zpracování výrazně předčí literární předlohu.)

Vypravěč Maxim, jeho sestra Hysterka, kamarádky Raněná Labuť a Sante, kamarádi Alex, Trimin a další mohou čtenáře chvílemi iritovat svými pohyby v kruhu, ale těžko budou nudit. Nejsilnějšími místy bývají úderné a vtipné dialogy, popisy stavu krajní zamilovanosti i krajní opilosti jsou leckdy výjimečně citlivé. Na Půlnočním deníku tak rozhodně nejsou nejzajímavější diskuse o tajemné identitě jeho autora, který zůstává stále ukrytý v anonymitě.

Maxim E. Matkin: Půlnoční deník, překlad Lenka Krčmářová, Filip Trend Publishing, 176 stran

Anketa

Snese literatura na internetu srovnání s knižní?
Rozhodně
24,3 %
Jen ve výjimečných případech
51,4 %
Ani náhodou
24,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 37 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám