Hlavní obsah

Jeden život míří k realistickému konstatování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden život, tak se jmenuje první ze šesti románů francouzského spisovatele Guye de Maupassanta. Sám autor byl, s Gustavem Flaubertem a Emilem Zolou, nejvýraznějším představitelem francouzského realismu a naturalismu druhé poloviny devatenáctého století. To všechno včetně jeho mistrovství potvrzuje plnou měrou i zmíněné dílo.

Foto: Supraphon

Obal audioknihy

Článek

V těchto dnech získal román i svou audioknižní devítihodinovou podobu v režii Nadi Dvorské, též s využitím hudby Clauda Debussyho a reprodukcí Renoirových Milenců z roku 1875 na přebalu. Vyprávění se zdařile zhostila herečka Veronika Khek Kubařová.

Se ztvárňováním mladé aristokratky má už zkušenosti z audiopodoby série Evžena Bočka, nicméně v Maupassantově textu se jedná o polohu dosti odlišnou.

Jeden život je psychologicky důkladně prokreslený příběh mladé naivní dívky, která se postupem let stíhána osudem mění ve starou, nešťastnou, zatrpklou ženu. Sedmnáctiletá Jeanne se po několika letech klášterní výchovy vrací ke svým laskavým a bohatým rodičům a společně odjíždějí na jedno z jejich šlechtických sídel, normandskou Topolku nedaleko Fécampu a Étretatu.

Právě to místo a citlivé popisy tamní přírody hrají v románu důležitou roli. Jeanne je plná snů o lásce, mateřství a životě po boku ideálního muže. Záhy se skutečně provdá, ovšem její nový manžel je všechno, jen ne ideální muž. Sny se jeden po druhém hroutí, a tak se Jeanne postupně upírá opičí láskou ke svému synovi Paulovi. I u něj ji má ale čekat bezpočet zklamání.

Děj knihy zdánlivě poklidně plyne způsobem, který není dalek románům červené knihovny. Pod touto klidnou hladinou se však odehrávají dramatické zvraty a tragické události, které vyústí v realistické konstatování, že život není nikdy ani tak dobrý, ani tak špatný, jak si myslíme.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Audiokniha: Jeden život - Guy de Maupassant, Kniha: Jeden život - Guy de Maupassant

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám