Hlavní obsah

Kultura je pro člověka podstatná, říká ze svého turné Jan Smigmator

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Swingový zpěvák Jan Smigmator se, stejně jako řada jiných, dočkal. Na konci dubna vyrazil na koncertní Murphyho zákon Tour 2022, které bylo původně plánováno na rok 2020, pandemická situace jeho konání ale neumožnila.

Foto: Martin Kubišta

Jan Smigmator dává z pódia fanouškům energii.

Článek

„Po hudební a produkční stránce jsem z dosud odehraných koncertů nadšený. Už když jsme natáčeli desku, řešili jsme s producentem Honzou Steinsdörferem, jak k ní přistoupíme. Chtěli jsme udělat malý krok od swingu do mainstreamu a dost dlouho jsme řešili, jak to pojednáme. Nakonec jsme se rozhodli, že dáme dohromady nejlepší české muzikanty v naší věkové kategorii a použijeme model, který naplňoval americký producent Quincy Jones. Pozval do studia nejlepší hráče a sound alba vznikal přímo tam,“ vysvětlil Právu po čtvrtečním koncertu v trutnovském sále Uffo Smigmator.

Jeho doprovodný big band má tedy na koncertech stejné obsazení jako na albu. Ve fakticky zúžené verzi je podpořen nezaměnitelným zvukem varhan Hammond.

„Koncerty jsou úžasné, jenže je tu jedno velké ale. Za dva roky, kdy se u nás kvůli pandemii nehrálo, se návyky publika proměnily. Lidé dnes nechodí na koncerty v takovém počtu, v jakém chodívali. Plné jsou koncerty, které byly dva roky překládány. Na ty, jež k nim byly přidány později, chodí lidí méně,“ konstatoval Smigmator.

Nestěžuje si, nepláče, neříká přítomným divákům, aby příště zvali příbuzné či přátele. Jen soudí, že situace dnes není pro hudebníky jednoduchá a dlouho ještě jednoduchá nebude.

„Myslím si, že by se o těchto věcech mělo mluvit, protože kultura je pro člověka podstatná. Formuje ho, posouvá dál a spoluvytváří mu životní hodnoty. Ve chvíli, kdy se dostane na vedlejší kolej, nebude lidský život zdaleka tak bohatý,“ vysvětlil.

Přijímání i dáváni energie

Přesto se pořád dějí věci, které umělcům zásadně vstoupí do života. Janu Smigmatorovi se taková stala právě v Trutnově.

„Ve druhé řadě seděla dáma, která neměla vlasy. Celý koncert zářila nadšením. Vyzařovala z ní energie, kterou já posílám do lidí, a potřebuju, aby se mi od nich vrátila zpátky a nabila mě. Když koncert skončil, sešel jsem k lidem v prvních řadách, podával si s nimi ruce a loučil se. Tato dáma mi při tom vtiskla do ruky pytlík gumových medvídků a řekla mi, že ho posílá mým chlapečkům, protože jsem o nich na koncertě hezky mluvil,“ vyprávěl zpěvák.

Odešel pak do foyeru, kde měl autogramiádu, a tam se se ženou setkal znovu. Přišla za ním a sdělila mu, jak důležitý pro ni celý večer byl.

„Vysvětlila mi, že je velice vážně nemocná, ale koncert ji neuvěřitelným způsobem nabil a dodal sílu do dalších dní. Objala mě, dala mi pusu na tvář a dodala, že mi moc děkuje za to, co jsem pro ni ten večer udělal. Vzápětí za mnou přišla její kamarádka a ta mi řekla, že ta žena má vážnou diagnózu a už tu dlouho nebude. Loučí se prý se světem. Na koncert šla přesto, že jí nebylo dobře, protože chtěla z mých písniček nasát energii. Bylo to pro mě celé tak strašně silné, že jsem dalších deset minut nebyl schopen mluvit. Vnitřně mě to rozsekalo,“ uzavřel příběh zpěvák.

Před sebou má dalších jedenáct koncertů. Mimo jiné 10. května v Brně, o dva dny později ve Velkém sále Lucerny v Praze či 16. května v Ostravě. Celé turné vyvrcholí 21. května v Klášterci nad Ohří.

„V uplynulých letech jsem neustále přemýšlel o tom, jaké hosty na vystoupení pozvat, abych je ozvláštnil. Jenže herec Josef Dvořák, který na mé koncerty dlouhá léta chodí, mi vždycky říkal, abych si uvědomil, že lidé přicházejí na mě a že bych neměl rozmělňovat jejich pozornost přítomností tolika hostů. Dlouho jsem tomu nechtěl věřit, ale tentokrát jsem si řekl, že vyjedu se svým big bandem sám, bez hostů. A vidím, že se lidé baví, smějí se, jsou dojatí a na konci stojí a dlouze tleskají. Před pár dny jsem Pepovi Dvořákovi zavolal a za jeho radu mu poděkoval,“ sdělil ještě Smigmator.

Přesto by jej na vystoupení v Praze měli přijít na pódium coby hosté podpořit Michal Malátný, zpěvák skupiny Chinaski, a snad i Felix Slováček, který mu prý řekl, že dorazí jako divák, ale pro jistotu si s sebou vezme klarinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám