Hlavní obsah

Janáčka si v cizině váží víc než doma

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto padesát let v sobotu 3. července uplyne od narození tvrdohlavého rodáka z lašských Hukvald, skladatele Leoše Janáčka, který se zasloužené slávy dočkal až ve stáří, ale který dnes patří k našim nejsvětovějším skladatelům.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Lezecko - boulderingové centrum TendonBlok. Nová část. 22.1.2016

Článek

V posledních letech jeho obliba především na světových operních scénách trumfla i uznávaného Antonína Dvořáka. Janáčkovo 150. výročí narození se ocitlo i na seznamu světových výročí UNESCO.

"Janáček je nejoriginálnější zjev v pestré galerii muzikantských osobností," napsal o něm ve 20. letech muzikolog Hans-Heinz Stuckenschmidt. Kritiky na jeho díla ale nebyly za jeho života zdaleka jen nadšené. Nedůvěra vůči jeho hudbě přetrvává paradoxně u domácího publika dodnes, takže uvedení jeho děl navštěvují častěji cizinci než Češi.

Autor dramatických skvostů, jako jsou opery Její pastorkyňa, Káťa Kabanová, Příběhy lišky Bystroušky, Věc Makropulos , Z mrtvého domu, skladatel monumentální Glagolské mše, orchestrální Sinfonietty, písňového cyklu Zápisník zmizelého, řady klavírních, komorních i symfonických děl a nádherných sborů, stále ještě čeká doma na své plné uznání.

Leoš Janáček spojil svůj profesní život především s Brnem, kde získal vzdělání a kde se později stal ředitelem varhanické školy, z níž vzešla konzervatoř, a kde byl i dirigentem, hudebním organizátorem a teoretikem, uznávaným sběratelem lidových písní. Janáčkovu památku chce uctít právě probíhající festival Janáčkovy Hukvaldy i řada dalších hudebních akcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Janáčkovy Hukvaldy nabídnou dvě Jenůfy

V sobotu v rodišti skladatele Leoše Janáčka, od jehož narození uplyne 3. července 150 let, začne XI. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy...

Výběr článků

Načítám