Hlavní obsah

Jan Saudek oslaví narozeniny výstavou fotografií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sedmdesátiny světoznámého umělce Jana Saudka připomene retrospektivní výstava jeho fotografií. Na sto padesát snímků bude vystaveno od příštího týdne V Domě U bílého jednorožce na Staroměstském náměstí v Praze.

Článek

"Současně se dostane na trh nová monografie shrnující půlstoletí jeho tvorby. Vychází v nakladatelství Slovart. Výstavu, která potrvá půl roku, pořádá společnost Saudek.com," řekla ČTK umělcova manažerka Sára Saudková.

Na expozici se podle ní Jan Saudek osobně nepodílí, čímž tedy neporušil své slovo, že v Česku vystavovat nebude. "Je to skutečně dárek k jeho jubileu, i když poněkud opožděný," komentovala Saudková skutečnost, že narozeniny oslavil letos v květnu.

Saudkovy fotografie ze soukromých sbírek si mohli zájemci prohlédnout naposledy před dvěma lety v Domě české fotografie v Českém Krumlově. Tehdy jich tam bylo instalováno přes šest desítek. Loni byla výstava přenesena do Bratislavy.

Svůj slib doma nevystavovat Saudek porušil jen jednou, když v roce 1998 souhlasil s návrhem na uspořádání aukce a prodejní výstavy svých fotografií ve prospěch plzeňské Nadace pro transplantaci kostní dřeně. Expozici v Obecním domě v Praze nazvanou Sbohem, Jane navštívilo na pětasedmdesát tisíc lidí. Všech 68 fotografií se prodalo a nadaci vynesl jejich prodej přes sedm miliónů korun, čímž se stal jejím nejštědřejším dárcem.

Reklama

Výběr článků

Načítám