Hlavní obsah

Jan navázal na tradici Hrušínských

Novinky, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na nejisté území konkurence vstoupila nová pražská Divadelní společnost Jana Hrušínského srdnatě, avšak pro jistotu s osvědčeným titulem, kterým je (sebe)ironická komedie Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same.

Foto: Zuzana Rožková

SlovaCzech

Článek

Možná jste ještě nestačili zaznamenat, že se Hrušínský rozhodl podnikat na půdě, která je sice obdělána, avšak vede u nás mnohem častěji ke ztrátě iluzí, k chudobě, k poopravení mínění, jak moc potřebuji lidé živé divadlo, když mají humor na Nově či na ČT.

Jana Hrušínského nejenom s ohledem na rodovou tradici potká možná to štěstí, že jeho divadelní společnost, která rozbila stan v Sokolovské ulici ve vysočanském Gongu, se na trhu uchytí. Repríza, kterou jsem koncem května navštívil, nebyla sice ještě vyprodaná, ale diváků přišlo dost, dobře se bavili a to je záruka, že příště přijdou další.

Z podsvětí erotických selhání

Zahraj to znovu, Same, je dalším režisérským opusem Ondřeje Sokola, který loni suverénně exceloval s McDonaghovým Osiřelým západem v Činoherním klubu. S Allenovým příběhem eroticky poněkud zakomplexovaného intelektuála Felixe se jako vždy nad texty vynikajícího amerického dramatika ztotožní polovina populace. A ta druhá si říká, jak jsou ti chlapi nevynalézaví a bezmocní...

Felixe totiž opustila žena. Zoufale tápe, hledá, ztrapňuje se, loví, zažije bouřlivou noc s Lindou, manželkou přítele Dicka, jak to v životě chodí. Žádný moc velký happy end, žádná selanka, jen nádherně odlehčené historky "z podsvětí" intimních trapnůstek a selhání. Je nutné podotknout, že velký díl úspěchu Sama u nás má na svědomí jedna z nejlepších znalkyň živé, neliterární, avšak kultivované angličtiny - překladatelka Dana Hábová.

Poslovanštěný Woody

Čtveřice herců si v inscenaci počíná suverénně. Principál Jan Hrušínský není žádnou kopií Woodyho. Jeho Felix je slovanský, takže ještě bezradnější, a tak trochu moulovatější. Kdo by se nad jeho hořem neustrnul! Zato Miluše Šplechtová v roli Lindy září půvabem a oduševnělostí. Ti dva spolu na jevišti naplňují krásně lidský, uvěřitelný příběh.

Z obou alternujících herců jsem v roli Felixovy manželky Nancy a sboru jeho zhmotněných představ o dokonalých a zrádných ženských čarodějkách viděl přesvědčivou Mariku Procházkovou (alternuje Kateřina Lojdová). Jako věčně "mobilující" podnikatel Dick se prosazuje Marek Taclík (alternuje Zdeněk Hruška). Rád zaznamenávám, že se na prkna vracejí Libuše Šafránková a Josef Abrhám. Zatím nesměle a nepřímo: ve filmových dotáčkách v rolích Humphrey Bogarta a Ingrid Bergmanové. Na plátně jsou samozřejmě ještě o něco lepší než ty dvě zářné hollywoodské hvězdy.

Woody Allen: Zahraj to znovu, Same

Woody Allen: Zahraj to znovu, Same Divadelní společnost Jana Hrušínského

Přeložila Dana Hábová, režie Ondřej Sokol, scéna a kostýmy Adam Pitra, hudební spolupráce Dalibor Gondík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám