Hlavní obsah

Jan Hřebejk představí v lednu Nevinnost

Právo, Věra Míšková

Psychologické drama s detektivní zápletkou Nevinnost natočil Jan Hřebejk podle scénáře Petra Jarchovského a k divákům ho vyšle ve čtyřiceti kopiích 20. ledna příštího roku.

Článek

Příběh ze současnosti se točí kolem lékaře, obviněného ze zneužití nezletilé pacientky a zabývá se tím, co takové obvinění způsobí i rozkryje ve velmi spořádané a vážené rodině.

V hlavních rolích uvidíme Ondřeje Vetchého, Aňu Geislerovou, ale i méně známé herce Annu Linhartovou, Zitu Morávkovou, Rebeku Lizlerovou, Hynka Čermáka a Miroslava Hanuše. V menší roli se na plátno po pětadvaceti letech vrací Luděk Munzar v roli doyena rodiny.

„Paradoxně jsme tentokrát měli nejdříve příběh, ale scházelo mu nosné téma,“ řekl Právu po první projekci pro novináře Jan Hřebejk.

„Původně měla být dominantní úloha médií, ale to nás vlastně tolik nepálilo a navíc to svádělo k satiře, a tu jsme natočit nechtěli, náš film je skutečně drama. A tak jsme nakonec zacílili pozornost na osobní pointu, problematiku rodiny a vztahů uvnitř, i když kriminální zápletka zůstala. Výklad příběhu přitom hodně záleží na životní zkušenosti diváka, jeho postoji k lásce a dlouhodobému manželství,“ dodal Hřebejk.

Natáčelo se na Máchově jezeře a také v pražské vile režisérky Věry Chytilové. „Považuji ho za nejkrásnější rodinný dům, postavený v době socialismu. Vyhovoval exteriérem i interiérem, nečiší z něj okázalý luxus, je to sídlo takříkajíc dobré rodiny,“ řekl Hřebejk.

Producenti filmu Rudolf Biermann a Tomáš Hoffman hodlají film nabídnout výběrové komisi únorového Berlinale, kde se loni s úspěchem, byť mimo soutěž, hrála Kawasakiho růže téhož tvůrčího tandemu.

Reklama

Výběr článků

Načítám