Hlavní obsah

Jakubisko chce točit superdrahou Slovanskou epopej za 420 miliónů

Především na Slovensku a v České republice se má natáčet nový koprodukční film režiséra Juraje Jakubiska Slovanská epopej, jehož rozpočet je cca 420 miliónů korun. Běžné české filmy vznikají za zhruba desetkrát méně.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Juraj Jakubisko

Článek

Shoda názvu s malířským dílem Alfonse Muchy není náhodná. Film sice není přímo inspirovaný Muchovým souborem, ale jeho poetika a výtvarné zpracování snímek velmi ovlivní, řekla producentka snímku Deana Jakubisková Horváthová.

"To dílo (Muchova Slovanská epopej) se použije jako takový leitmotiv, jako dokumentační materiál toho, jak si představujeme slovanstvo," řekla Jakubisková.

Režisér Jakubisko se ve snímku Slovanská epopej vrátí na Velkou Moravu do období před více než tisícem let, kdy říši ovládal její nejvýznamnější panovník, kníže Svatopluk. Film z dávné minulosti (z devátého století) začne pohledem do vzdálené budoucnosti (do doby kolem roku 3000).

Scénář je už hotový, nyní se pracuje na výtvarném a architektonickém pojetí. Natáčet by se mělo pravděpodobně v zimě 2011/2012, do kin by snímek mohl přijít v roce 2013 nebo 2014, dodala producentka.

Zapojí se Rusko, Bulharsko, Norsko, Ukrajina i Kazachstán

Snímek Slovanská epopej se objevil ve čtvrtek v seznamu projektů, které se ucházejí o finanční podporu na českém ministerstvu kultury v rámci filmových pobídek. O podpoře se teprve bude rozhodovat. Program podpory filmového průmyslu ČR, který v červnu schválila Evropská komise, umožní vracet producentům natáčejícím v českém prostředí 20 procent uznatelných nákladů.

Na snímku se budou podílet vedle Česka a Slovenska také Rusko, Bulharsko, Norsko, Ukrajina a Kazachstán. Firma Jakubiskofilm žádá ministerstvo kultury také o podporu na seriál, který má vzniknout z filmu Bathory, z materiálu, který se do snímku nevešel, a z dotáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám