Hlavní obsah

Jako kluk kouzlil s potterovskou hůlkou, teď sklízí ovace divadelní kritiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský herec Daniel Radcliffe, bývalá dětská hvězda filmů o Harrym Potterovi, se stává oblíbencem divadelní kritiky. Jako postižený hrdina exceluje ve hře in The Cripple of Inishmaan (Mrzák inishmaanský) na Broadwayi.

Foto: Boneau/Bryan-Brown, Johan Persson, ČTK/AP

Daniel Radcliffe v roli postiženého chlapce.

Článek

Děj hry je posazen do roku 1934, kdy žije postižený teenager Billy Claven s tetičkami na ostrově Inishmaan u Irska. Je ponižován tamními obyvateli, kteří pro něj mají jen posměch, a nejraději se věnuje knihám. Ale situace se obrátí, když potká hollywoodského filmaře.

V The New York Times napsal Ben Brantley, že jde o hercův zatím nejúspěšnější divadelní počin. ”Daniel Radcliffe si tu jen neprocvičuje charizma pro své fanoušky, je zcela přesvědčivý jako chlapec, o kterém si nikdo v zapomenutém venkovském městečku nemyslí, že by mohl v něčem uspět.“

Foto: Greg Allen, ČTK/AP

Představení Mrzák inishmaanský

Podle Thoma Geiera z Entertainment Weekly hraje Billyho „s mazaným mixem prohnanosti  a zranitelnosti“.

Chris Jones v Chicago Tribune poznamenal: „Při hraní Billyho pořádně kulhá se zkroucením těla, což je při pohybu docela teatrální podívaná. Fyzicky drobný Radcliffe však nepojal roli jen tělesně, chápe, že nejvíce nás zajímá, jak reaguje na lidi, kteří mu přidávají ke jménu slovo kripl.“

„Radcliffe dává Billymu fyzickou křehkost a vnitřní tvrdost, kombinovanou s touhou, což ho dělá velmi příjemnou postavou,“ dodala Jennifer Farrarová z Associated Press.

Hru napsal Martin McDonagh, který mimo jiné píše a režíruje filmy (V Bruggách, Sedm psychopatů). Mrzák inishmaanský byl na Broadwayi uveden poprvé.

Reklama

Výběr článků

Načítám