Hlavní obsah

Jak popkultura oživila severskou mytologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severská mytologie se už řadu let těší velké popularitě. Zasloužil se o to pochopitelně zejména svět popkultury, ať už jde o filmy, seriály, komiksy, nebo hry pro počítače a herní konzole. Byli však Thor s Lokim doopravdy bratři, jak si dnes spousta lidí kvůli komiksové sérii Avengers myslí?

Ukázka příběhu God of War: Ragnarok (CZ titulky)Video: PlayStation Česko

 
Článek

Z dochovaných mýtů a legend se v představách seveřanů vesmír skládal z celkem devíti světů. Svět lidí se jmenoval Midgard, zbylé světy měly své protiklady. Ohnivý Múspellheim měl protiklad v podobě ledového Niflheimu. Vanaheim (sídlo božských Vanů) soupeřil s Jötunheimem (sídlem obrů Jötnarů). Ásgard (kde žili bozi Ásové) s Heilheimem a Álfheim se Svartálfheimem.

Všechny světy pak spojoval obří strom Yggdrasil neboli strom světa. Každý ze světů měl své obyvatele. Ať už jde o obry různých druhů, elfy, mrtvé, nebo lidi, panuje v nich určitá hierarchie. V těchto světech se odehrávaly příběhy plné intrik, mocenských hrátek a bitev severských bohů. Tomu se věnuje například skvělá kniha Severská mytologie od Neila Gaimana, která známé pověsti a legendy shrnuje do ucelených povídek.

Gaiman si s různými legendami a náboženstvími hraje velmi rád, což dokazuje populární kniha Američtí bohové. Ta se nakonec dočkala jak seriálové, tak i komiksové podoby. Mimo to stojí tento dnes již legendární britský autor také za aktuálně populárním Sandmanem, jehož komiks vycházel v letech 1989 až 1996 a nedávno se dočkal seriálové podoby na streamovací platformě Netflix, kde se rovněž těší velké popularitě.

Foto: STARZ

Ian McShane v roli Odina v seriálu Američtí bohové

Mezi ta nejslavnější díla inspirovaná severskými mýty nepochybně patří Thor v komiksech od Marvelu. Autoři ale světy seveřanů pojímají velice volně a drží se zejména pojmenování jednotlivých aktérů či některých míst. Z Lokiho navíc autoři udělali Thorova bratra, v legendách přitom šlo o jeho nevlastního strýce.

Kde se nejčastěji nachází severská mytologie, tak to jsou nepochybně videohry. Tam vznikly desítky titulů, které jsou zasazené ať už přímo mezi bohy, nebo do vikinských dob. Populární on-line hra Ragnarok Online je zasazena kompletně v severské mytologii. Mezi ty větší tituly poslední doby určitě patří Assassin's Creed: Valhalla, nebo výborný Hellblade: Senua's Sacrifice.

Hrou, která se reálií mytického severského světa drží velmi věrně, je čtyři roky starý God of War. Ten si odnesl průměrné hodnocení 94/100 a u nás si vysloužil plných 10 z 10. Navíc tento bůh války opustil stáje exkluzivity PlayStationu a vyšel oficiálně i ve verzi pro PC.

God of War: Bůh války se vrací a je v té nejlepší formě

Hry a herní systémy

V God of War se bůh války Kratos, původem Sparťan, ocitá po vyvraždění řeckého pantheonu v tom severském. Po tragickém příběhu vyprávěném v několika titulech pro herní konzole PlayStation 2 a 3 vyhledá odpočinek a usadí se. Najde si ženu Faye, s ní má syna jménem Atreus, a jak se dá očekávat, kýžený klid bohužel nepřijde. Naopak. Hráči se s ústřední dvojicí vydávají na velké dobrodružství jednotlivými světy, aby uctili památku zesnulé Faye.

Příběh čtvrtého God of War skončil otevřeně a po čtyřech letech je konečně za rohem pokračování s podtitulem Ragnarok, které se odehrává pouhých pár let po konci posledního dějství a hráči se jej dočkají už 9. listopadu.

Foto: PlayStation

Ukázka ze hry God of War: Ragnarok

Právě God of War patří mezi tituly, kde hráči najdou věrné zpracování severské mytologie. Ve hře se nachází celý severský vesmír a v pokračování se hráči vydají do všech devíti světů. Role i úděl trpaslíků či jednotlivých bohů a obrů se drží původních legend. Stejně tak i jejich vyobrazení.

Opomínat nelze ani svět hudby. Ať už jde o rockové Led Zeppelin, či metalové Manowar. I tam najdeme střípky severských legend. O nich udělal i skladatel Richard Wagner čtyři opery a mezi jeho nejslavnější skladby patří bezpochyby Jízda valkýr.

Severská mytologie je prostě v kurzu a její fanoušci se v budoucnu mohou těšit na další skvělé přídavky napříč všemi médii.

Reklama

Související témata:
Severská mytologie

Výběr článků

Načítám