Hlavní obsah

Jak Karel Gott, Waldemar Matuška, Václav Neckář a další psali dějiny

Právo, jaš

Hned několik kulatých a půlkulatých výročí letos připadne na počiny, jež se výrazně zapsaly do historie českého popu. Za jejich vydáním a vznikem stálo hudební vydavatelství Supraphon, které je všechny dodnes nabízí ve svém katalogu. Nejen ve fyzické podobě, ale i v digitální.

Foto: ČTK

Karel Gott, legenda českého popu. Snímek je z roku 1964.

Článek

„Letos v podstatě slavíme šedesát let od startu moderní české pop music. Spoustu písniček česká rádia stále hrají a lidé si ani neuvědomují, že jsou tak staré,“ řekl Právu Vladan Drvota z vydavatelství Supraphon.

V dubnu uplynulo šedesát let od prvního nahrávání Karla Gotta ve studiu Supraphonu. S orchestrem Karla Vlacha v něm v angličtině natočil píseň Careless Love autorů Williama Christophera Handyho, Marthy Koenig a Spencera Williamse. Vyšla až po třech letech na EP. „Myslím si, že si nikdo ze současných zpěváků nedokáže představit, že by na vydání své písně čekal tři roky od jejího nahrání,“ podotkl Drvota.

Pětapadesát roků uběhne na podzim od emise úplně první dlouhohrající desky Karla Gotta jednoduše nazvané Zpívá Karel Gott. Vyšla v roce 1965 a obsahuje řadu singlů z dosavadní zpěvákovy tvorby, konkrétně od roku 1963. Mezi písněmi, které sampler Zpívá Karel Gott nabízí, jsou Oči sněhem zaváté, Měsíční řeka, Tam, kde šumí proud či Ptačí nářečí.

Hit dvojice Jiří Šlitr a Jiří Suchý Včera neděle byla, který před šedesáti lety nahrála ve studiu Domovina Pavlína Filipovská za doprovodu Orchestru divadla Semafor, patří mezi ceněné skladby československé hudební historie. Vinylový singl s touto písničkou se držel v žebříčku nejprodávanějších až do sedmdesátých let.

Pětapadesáti lety se může pochlubit skladba Václava Neckáře Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě. Složili ji Jiří Bažant a Vratislav Blažek a Neckář ji nahrál s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu řízeným Josefem Vobrubou. S rokem 1965 je také spojena první dlouhohrající vinylová deska Waldemara Matušky. Obdržela prostý název Zpívá Waldemar Matuška a byla samplerem z jeho úspěšných singlů.

Padesátiny má první dlouhohrající deska beatové skupiny George and Beatovens. Pod názvem Kolotoč svět vyšla v roce 1970, kdy byla formace spojená se jménem zpěváka Petra Nováka.

Na konci června 1970 natáčela Marta Kubišová, jež už měla několik měsíců zákaz vystupovat a její písně se nesměly vysílat, ve studiu v pražských Dejvicích své poslední nahrávky Hare Krišna a Kde máš svůj dům s Golden Kids. Poslední připravený singl s písněmi Jakoby nic a Hare Krišna byl po zásahu komunistické cenzury těsně před rozvozem do prodejen ve skladu v Loděnici u Berouna sešrotován.

Padesátiny slaví Ostrov Heleny Vondráčkové. Jde o její první studiové album, jež nahrála ve Studiu Dejvice v produkci Bohuslava Ondráčka a doprovodu Orchestru Golden Kids. Vokály u několika písní jí ještě stačila nazpívat Kubišová. Pak už zpívat nesměla.

Na začátku června 1985 vznikla ve studiu Mozarteum nahrávka jedné z nejúspěšnějších písniček Hany Hegerové Levandulová, kterou pro ni složil tandem Petr Hapka a Michal Horáček. Je součástí alba Potměšilý host, jež vyšlo u Supraphonu o rok později.

Na podzim roku 1985 vydala Hana Zagorová své desáté řadové album nazvané podle písně Sítě kroků tvých. V anketě časopisu Mladý svět získala svého devátého Zlatého slavíka. Její popularita kulminovala, a tak jí před těmi pětatřiceti lety Supraphon vydal hned tři LP desky, zmíněné album, kompilační 2LP Lávky a sampler tria Zagorová, Kotvald & Hložek nazvaný Jinak to nejde.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám