Hlavní obsah

Izraelská rodina se soudí se studiem Paramount kvůli pokračování filmu Top Gun

Jeruzalém

Pozůstalí po Ehudovi Jonajovi, jehož článek z roku 1983 inspiroval tvůrce úspěšného filmu Top Gun, zažalovali studio Paramount Pictures za porušení autorského práva při pokračování filmu Top Gun: Maverick. Informují o tom izraelská média. Film vydělal za deset dní na tržbách v kinech 557 milionů dolarů (12,8 miliardy Kč).

Foto: Cinemart

Tom Cruise se vrací jako Maverick.

Článek

Ehud Jonaj se narodil roku 1940 a po ukončení vojenské služby v Izraeli se přestěhoval do Spojených států.

Psal pro časopis California Magazine a v roce 1983 mu v něm vyšel článek s názvem Top Guns.

Byl o výborném letci Jogim z americké výcvikové letecké základny a inspiroval filmaře, kteří podle něj v roce 1986 natočili film Top Gun s Tomem Cruisem.

Jonaj zemřel v roce 2012 a žalobu na filmové studio podala Šoš, vdova po něm, a jeho syn Juval, kteří žijí v Izraeli.

RECENZE: Tom Cruise je pořád ve skvělé formě

Film

Paramount podle nich koupil autorská práva jen pro první film, ale jejich platnost už vypršela a vrátila se znovu Jonajově rodině.

Podle deníku Haarec Paramount na stížnost nereagoval. Hollywoodský server Deadline ale s odvoláním na mluvčího Paramountu napsal, že požadavky Jonajovy rodiny jsou neopodstatněné.

Rodina požaduje podíl na zisku z letošního pokračování filmu. Chce také zabránit Paramountu film distribuovat a točit další díly.

Právník rodiny Marc Toberoff v rozhovoru s izraelským rozhlasem řekl, že se autorská práva rodině vrátila v roce 2020. Podle amerických zákonů se vracejí tato práva původním majitelům po 35 letech.

ŽEBŘÍČEK: Top Gun si zatím drží prvenství

Film

Když se rodina snažila se studiem Paramount jednat, studio ji podle Toberoffa ignorovalo.

S žalobou příbuzní podle médií čekali, až se film začne promítat, aby zjistili, zda je i pokračování založeno na Jonajově článku. Po zhlédnutí filmu došli k závěru, že ano.

Reklama

Výběr článků

Načítám