Hlavní obsah

RECENZE: Tom Cruise je pořád ve skvělé formě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vracet po šestatřiceti letech na scénu kdysi kultovní film Top Gun, který katapultoval Toma Cruise mezi hvězdy první kategorie a v Americe výrazně zvedl zájem o námořní letectvo, mohlo být snadno šlápnutím do prázdna. Doba se mění, lidé stárnou, bezpilotní létání se stává čím dál běžnější záležitostí.

Trailer Top Gun: MaverickVideo: CinemArt

 
Článek

Cruise, který se tedy vrací nejen jako letec Pete Mitchell zvaný Maverick, ale tentokrát i jako jeden z producentů, si toho byl nepochybně vědom, stejně jako ostatní producenti a režisér Joseph Kosinski, jenž vystřídal před deseti lety zesnulého režiséra jedničky Tonyho Scotta. Neodložili nasazení filmu jen za konec covidových opatření, ale počkali si ještě, až se lidé vrátí do kin. Předpremiéru filmu načasovali na festival do Cannes.

Byl to výborný tah pro obě strany. Canneský festival měl po roční pauze a loňské mizivé účasti znovu velkou hvězdu na červeném koberci hned druhý festivalový večer a Top Gun: Maverick získal reklamu jako hrom. Jestli tedy první Top Gun vydělal 356 milionů dolarů, nemuselo by to teď být o mnoho horší, byť tržby jsou obecně stále nižší než před covidem.

Cannes opět září v plném lesku

Kultura

Cruise i všichni ostatní tvůrci si na Top Gun: Maverick dali viditelně hodně záležet. Herec vypadá pořád spíš na čtyřicet než na šedesát let, které oslaví 3. července, a je ve výborné fyzické formě. Hned na začátku filmu ji předvádí jako testovací pilot ve výkonu na hranici lidských možností, čímž okamžitě připomene někdejšího zapáleného mladíka, který létání miloval nade všechno a od druhých se odlišoval právě tím, že se nikdy nebál jít až na doraz a přes rozkazy nadřízených.

I proto je převelen do cvičného střediska Top Gun, aby tam připravil nováčky (dnes už samozřejmě včetně dívek) na speciální misi, která nebude jen cvičná. Není to úplně snadný úkol. Parta dokonale vypracovaných těl si vesele pohrává se šišatým míčem na pláži a z Mavericka si moc nedělá.

Dále je v příběhu jeho bývalá láska, barmanka z pilotního klubu, jejíž dcera nerada vidí, že se ti dva zase sbližují. A k tomu všemu je v partě nováčků Rooster, syn Maverickova kamaráda z prvního dílu, jenž zahynul při katapultování se z letadla pilotovaného právě Maverickem. A chlapec mu to má ještě pořád za zlé.

RECENZE: Komedie Co jsme komu všichni udělali? rozesmívá, ale dost recykluje

Film

Druhý díl tedy přináší mnoho odkazů na jedničku, ale není nutné si ji před návštěvou kina pouštět. Příběh je tentokrát možná propracovanější a přehlednější. Nevznikal jako ten první za studené války, takže není důležité, kdo je nepřítel. Ten není ani jasně označen, dozvíme se jen, že v jisté zemi se mezi horami ukrývá zařízení na obohacování uranu, jež může ohrozit NATO. Neoznačení konkrétního nepřítele je přitom důležité hlavně proto, že je žádoucí film poslat na celosvětové trhy a nikoho ani v nejmenším neurazit.

Děj se tedy soustředí spíše na pohádkově vystavěné vztahy, přesto tím hlavním, co diváky uhrane, jsou dokonalé záběry leteckých akcí. Ať už je to ta úvodní, kdy Pete žene stroj až za nejvyšší možnou rychlost, efektní průlety úzkou soutěskou, nebo závěrečná ostrá akce.

Je vidět, že se na nich nešetřilo, příprava byla důkladná a podílely se na ní i české proudové cvičné letouny Aero L-39 Albatros, které režisér využil pro přípravu herců. Při natáčení pak sice americké stíhačky pilotovali zkušení letci, záběry na herce v kokpitech nicméně působí naprosto věrohodně.

Opět je to tedy, stejně jako poprvé, velká oslava letectva, velká show a velká naplněná příležitost Toma Cruise vrátit se v roli, kterou by od šedesátníka už málokdo čekal. A koneckonců i dobrá průprava na to, že se za dva roky vrátí v další Mission Impossible.

Top Gun: Maverick
USA 2022, 131 min. Režie: Joseph Kosinski Hrají: Tom Cruise, Jennifer Connellyová, Miles Teller, Val Kilmer a další

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám