Hlavní obsah

Ivan Klíma vydal novou knihu povídek

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtělo by se napsat, že to jsou povídky líbeznosti Oty Pavla, ale nebylo by to přesné ani spravedlivé. Přesto podobně jako on napsal nyní Ivan Klíma soubor povídek, v nichž nejvíc vzpomíná na svoje dětská léta, jejichž bezstarostnost skončila Terezínskou pevností.

Foto: Lenka Hatlapatková

Ilustrační foto

Článek

Klíma se v posledních dvou letech dal do citového mapování lidí, které poznal jako chlapec označený žlutou hvězdou. Slečna Vlasta, paní Heda, Benjamín, Miriam, ti všichni mají v jeho textech svou tvář, charakter i osud. Češi, Němci, Židé. K nim přistupuje i vypravěčova maminka a tatínek, kteří ani v terezínském ghettu neztratili lidskost, ostatně jako tolik jiných, kteří neměli to štěstí jako oni a nepřežili.

Jako bolestivé doživotní stigma mu zůstává v paměti výkřik hořkosti, kdy německá dívka, kterou znal, se s ním na konci války při odsunu loučila výkřikem: "Teď musím pryč já. Ale já se vrátím. A pak půjdeš zase ty. Jenže ty už se nevrátíš."

Jsou to slova i příběhy, které provázaly Klímu celý život. A nutily ho časem více a nesmlouvavěji měřit, co je správné a co ne.

Vzpomíná například na to, jak mu maminka nakonec dala velkou konzervu pro Luisu a její matku, paní Topolovou, když ji přišly požádat o přímluvu před odsunem. "Mně jste zabili rodiče a oba bratry," řekla maminka. "Já jsem je nezabila," namítla tichounce paní Topolová.

Soubor povídek je vlastně Klímova procházka vlastním životem, v níž se dostal až do svých novinářských let. V Soudruhu Maškovi píše o komunistickém funkcionáři, který zradil sebe sama, když v roce 1956 udal vlastní ženu, v Bachaři o vězení sedmdesátých let, v němž se projevovaly charaktery vězněných a bachařů, a jednou se dostal i do polistopadových časů. Jako ve svých předcházejících románech i dnes v nich hledá vinu a nevinu, spravedlnost i bezmocnost prožívané křivdy.

Ivan Klíma: Moje nebezpečné výlety

Academia, 240 stran

Reklama

Související témata:

Související články

Klímova parodie současné politiky

Ivan Klíma se přihlásil novým románem. Nechal se inspirovat svou dávnější rozhlasovou hrou Ministr a anděl, kterou před časem umístil do neurčité totalitní...

Výběr článků

Načítám