Hlavní obsah

Italští umělci zaplavili Kampu barevnými sochami zvířat

Právo, Kristýna Řeháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Pražany z terasy Musea Kampa shlíží obrovský červený buldok a na stejném místě zůstane do 12. října. Je totiž součástí výstavy italské umělecké skupiny Cracking Art Group nazvané Reevolution. Členové umístili v areálu muzea barevné figury zvířat z umělé hmoty a jsou většinou v nadživotní velikosti.

Foto: Foto archív Wabiho Daňka, Právo

Červeného buldoka vytvořila umělecká skupina Cracking Art Group.

Článek

A tak na náplavce stojí řada žlutých tučňáků, v zahradní restauraci se můžete uvelebit na lehátko mezi dva obrovské růžové pudly, nechybějí růžový krokodýl, spousta červených medvědů ani dva oranžoví, jemně stylizovaní králíci.

Skupina byla založena v Itálii v roce 1993 a řadí se k ní šest umělců – Marco Veronese, Kicco, Carlo Rizzetti, Renzo Nucara, William Sweetlove a Alex Angi. Ve své tvorbě usilují o metaforické vyjádření vztahu mezi minulostí, současností a budoucností.

Sochy vzbuzují příjemné pocity

Sochy jsou umístěny v kontrastu s prostředím města, setkávají se zde různé historické epochy. To podporuje i výběr materiálu – PVC. Díla vzbuzují příjemné emoce. Jsou velmi hravá, což dokazují spontánní reakce malých dětí. Těm sochy připomínají přerostlé hračky na pískovišti.

Formálně skupina navazuje na odkaz dada, pop artu a nového realismu. Z pop artu je to hlavně využití repetic a variací na jedno téma. Z nového realismu je to využití města jako ateliéru, ke komunikaci s ním.

Jejich tvorba vnese úsměv do uspěchaných dní

Stejně jako z Francie pocházející hnutí nového realismu i skupina Cracking Art Group je z hlediska institucionálních aspektů umění velmi jasně uspořádaná a průhledná. Zajímají se o ni takoví historici, jakým je například Germano Celant, spjatý hlavně s italským hnutím Arte Povera.

I kdyby vás skupina nezaujala, tak úsměv nad jasnými barvami, který jejich tvorba vnese do uspěchaných dní, za to stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám