Hlavní obsah

Instagram smazal režisérovi Almodóvarovi plakát k filmu. Kvůli bradavce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Sociální síť Instagram se omluvila tvůrcům nového filmu španělského režiséra Pedra Almodóvara za to, že kvůli svým pravidlům o zákazu nahoty odstranila příspěvek, jenž ukazoval plakát k tomuto snímku. Napsal to server Rolling Stone.

Foto: Profimedia.cz

Příspěvek na Instagramu ukazující plakát k snímku Madres Paralelas (Paralelní matky) španělského režiséra Pedra Almodóvara

Článek

Drama s názvem Madres Paralelas (Paralelní matky) bude mít v září premiéru na filmovém festivalu v Benátkách. Láká na něj plakát s dílem výtvarného umělce Javiera Jaéna, který zobrazuje detail bradavky kojící matky.

Plakát Jaén na Instagramu zveřejnil v pondělí, vzápětí jej ale sociální síť zablokovala na základě algoritmu, který zakazuje snímky, na kterých jsou vidět ženské bradavky. Ve středu se ale mluvčí společnosti Facebook, pod kterou Instagram spadá, za tento krok omluvil a snímek opět uvolnil.

„Původně jsme několik případů tohoto zobrazení odstranili kvůli porušení našich pravidel ohledně nahoty. V některých případech však děláme výjimku, například když jde o zobrazení v uměleckém kontextu. Proto jsme příspěvky s plakátem k Almodóvarovu filmu opět zpřístupnili a omlouváme se za způsobené zmatky,” napsala firma autorovi plakátu.

Almodóvar: Buďte ostražití, když stroje určují, co smíte

Sám Almodóvar označil zrušení cenzury za vítězství a uvedl, že společnost musí být ostražitá ve chvíli, kdy o tom, co lidé smějí a nesmějí vidět rozhodují stroje.

„Bez ohledu na to, kolik informací dokáže algoritmus zpracovat, nebude nikdy mít srdce ani selský rozum,” napsal režisér v prohlášení.

Almodóvar natáčí nový film s Penélope Cruzovou

Kultura

Snímek Madres Paralelas, v němž hlavní role ztvárnily Penélope Cruzová a Milena Smitová, 1. září zahájí benátský filmový festival. Film vypráví příběh dvou těhotných žen bez partnerů, které se potkaly v nemocnici krátce před porodem. Podle ředitele benátského festivalu Alberta Barbery se film zabývá „mateřstvím s nepředvídatelným vývojem, ženskou solidaritou a sexualitou, která je prožívána zcela svobodně a bez pokrytectví”.

Reklama

Výběr článků

Načítám