Hlavní obsah

Inspirace dobrem motivovala české studenty v projektu Winton Train

Právo, Kateřina Farná

1. září vyjede z pražského hlavního nádraží takzvaný Winton Train, historický vlak tažený parní lokomotivou. Čtyřdenní cesta do Londýna připomene odvážný čin sira Nicholase Wintona, který v roce 1939 zachránil před hrůzami druhé světové války 669 převážně židovských dětí. Studenti ve třech kategoriích vytvořili tematická díla.

Článek

Po sedmi desetiletích se na symbolickou cestu vydají uvnitř dobových vagónů nejen Wintonovy děti a jejich potomci, ale i studenti středních a vysokých škol, kteří obsadili první tři místa v soutěžích (fotografie, literatura a výtvarné umění), které organizátoři vyhlásili na začátku roku. Mottem byla inspirace dobrem – lidskost, slušnost a dobré skutky.

Za nejlepší fotografie byl oceněn Viktor Pischinger, porotcům se nejvíc líbila povídka Blanky Heikenwälderové a výtvarnou část vyhrála Daniela Pokorná.

Viktor Pischinger (24), student reklamní fotografie na Univerzitě Tomáše Bati, vyhrál s cyklem Diptychy.

„Skládá se z osmi fotografií. Zabývám se v něm tématem Alzheimerovy choroby. Spojuji dvojice fotografií s textem – na jedné straně je popis příznaků této nemoci, které známe z lékařských knih, a na druhé text vycházející z mých rozhovorů s dědečkem, kterého jsem fotografoval,“ upřesnil Pischinger.

Třetí místo v sekci literatura obsadila Jana Kašparová (21). Soutěž brala jako výzvu. „Nápadů jsem měla víc, ,dobro‘ je široký pojem. Nakonec mi inspirací byl děda, který měl v den, kdy jsem povídku napsala, výročí úmrtí,“ uvedla studentka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

„Hlavní myšlenka je spíš v hledání toho, co je pro člověka důležité,“ popsala svou povídku s tím, že přímou souvislost s příběhem sira Wintona ale povídka nemá. „To, co je spojuje, je určitá forma dobra, to, že může každý člověk přispět sám,“ dodala.

Druhá se v kategorii výtvarné umění umístila Vendula Kratochvílová (18) z jihlavské Střední uměleckoprůmyslové školy textilní. Jako hlavní téma si zvolila moment odjezdu vlaku, kde se na nádraží hemží lidé a rodiče se s dětmi loučí. „Inspirovaly mě dobové fotografie, to, co se nosilo, a malíři Adriaen Brouwer a Francisco Goya,“ dodala.

V porotě kupř. zasedli scenárista Marek Epstein, spisovatel Jiří Stránský, výtvarník Jiří David nebo designérka Eva Eisler. Slavnostní vyhlášení vítězů se odehraje 31. srpna, v předvečer odjezdu vlaku. Sám Nicholas Winton, který 19. května oslavil sté narozeniny, by měl vlak osobně přivítat na nádraží v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám