Hlavní obsah

IMAX uvádí Rolling Stones na max

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební film Rolling Stones na max, který uvádí pražské kino IMAX, je prvním celovečerním a současně prvním dokumentem v tomto formátu zachycující nějaký koncert. Byl natáčen sedmi speciálními kamerami po dobu pěti nocí v červenci a srpnu v roce 1990.

Foto: Jaroslav Duffek
Článek

Legendární britská skupina tehdy putovala Evropou v rámci Steel Wheels / Urban Jungle Tour a podívala se poprvé i na pražský strahovský stadión. Záběry ale pocházejí ze zastávek v Turíně, Berlíně a Londýně. "Naše vystoupení by rozhodně nebylo tak působivé na běžném filmovém plátně nebo v televizi, jako je na obrovském plátně IMAXu," prohlásil kytarista Keith Richards.

Třeba s ním souhlasit, přestože je film pouze dvojrozměrný, umožňuje divákovi být kapele blízko jako nikdy předtím. Je pozván na koncertní sestřih, čistý a poctivý, neboť jej nedoprovázejí žádná zpestření v podobě rozhovorů či pohledů do šatny.

Patnáctka vybraných skladeb přináší největší hity. Film tak neztrácí spád a divák má správný dojem, že je mu odkrývána rock´n´rollová historie. Připočtěme ještě bravurní hudební výkony především doprovodných muzikantů, dobrou formu základní pětice (tedy ještě s baskytaristou Billem Wymanem), řadu až intimních pohledů na grimasy hudebníků i diváků - výsledkem je devětaosmdesát minut trvající laskomina pro milovníky Stounů i jejich nové objevitele.

Rolling Stones na max, USA/Kanada, 1990,  hrají Rolling Stones, námět a produkce Michael Cohl, André Picard, režie David Douglas, zvuk Paul Massey, uvádí kino IMAX, Palác Flóra, Praha, premiéra: 7. 8. 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám