Hlavní obsah

Igor Orozovič zpívá proti válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a herec Igor Orozovič přichází s písní Svatá země, jejíž kořeny sahají ke stejnojmenné divadelní hře Alžířana Mohameda Kacimiho, který žil mnoho let v Izraeli, kde hru o tom, jak válka ničí nejenom oběti, ale i iniciátory, napsal. K písničce vznikl videoklip, který má na Novinkách.cz premiéru.

Igor Orozovič - Svatá zeměVideo: Supraphon

 
Článek

„Kacimiho hru Svatá země jsme hráli v pražském Rock Café a v A Studiu Rubín od roku 2009. Drsná a zároveň poetická hra ukazovala nesmyslnost války a územních a náboženských konfliktů a vždy silně rezonovala u publika i u nás tvůrců. Nemohl jsem na ni nevzpomenout ve světle současných událostí. Píseň, kterou jsem tenkrát do inscenace složil, jsem nyní ještě dotvořil. Přišlo to nějak samo, nechtěl jsem tím nic vykřičet do světa, přiklánět se na něčí stranu a vnucovat lidem svůj názor. Je to jen takový tichý hudební povzdech, který se ztrácí v absurdní smršti raket,“ říká Orozovič.

Premiéra klipu s písní Svatá země, který s Orozovičem natočila ukrajinská umělecká fotografka, která se také věnuje tvorbě a produkci videoobsahů, Marina Ritz, je symbolicky načasována k 11. listopadu 2023, kdy se celosvětově slaví Den válečných veteránů a bojovníků za svobodu.

Foto: Supraphon

Igor Orozovič byl k natočení písně inspirován divadelní hrou.

Je to další příspěvek k protiválečným písním, které v hudební historii vznikly. Protiválečné protestsongy, vyjadřující nesouhlas s válkou a s násilím a utrpením, jež přináší, u nás už zpívali Voskovec s Werichem, Jiří Suchý, Karel Kryl, Marta Kubišová, Pavel Dobeš či Jarek Nohavica a řada dalších.

Po invazi Ruska na Ukrajinu hudebník a producent Igor Ochepovsky oslovil vedle ukrajinských, ruských, běloruských hudebníků také Davida Kollera, Michala Pavlíčka, Moniku Načevu a Igora Orozoviče, aby na podporu Ukrajiny nahráli píseň Nevzdám se. Nyní je na světě skladba další.

Igor Orozovič: Jsem staromódní, ale snažím se neustrnout

Kultura

Igor Orozovič nazpíval hořkosladký duet s Anetou Langerovou. O vzpomínkách, lásce i naději

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám