Hlavní obsah

I Národní má svůj Hypermarket

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na ploše mezi historickou budovou pražského Národního divadla (ND) a Laternou magikou vyrostl Hypermarket. Ne, nejde o nový nákupní "český sen", ale o prostor pro Projekt Bouda II činohry ND, v němž bude 13. a 14. června poprvé uvedena hra Hypermarket slovenského dramatika Viliama Klimáčka, loni oceněná v autorské soutěži Nadace Alfréda Radoka.

Foto: Ivana Karlíčková

výstava vláčků v České Skalici pořádalo Modelářské centrum

Článek

Bouda je součástí dramaturgické linie Podoby současného dramatu, proto vedení činohry sáhlo po hře, která vznikla původně pro režiséra Romana Poláka a Slovenské národní divadlo. "Šéf činohry ND Michal Dočekal byl ale odvážnější, takže Hypermarket bude mít premiéru v Praze," řekl na tiskové konferenci autor hry, která na fenoménu monstrózního nákupního centra zkoumá vztahy v dnešní společnosti s ohlédnutím za dobou minulou.

Hrdiny hry jsou prodavačka, posléze prostitutka Eva (Jana Janěková ml.), její otec Petr , člen bezpečnostní služby, bývalý estébák (Jan Novotný), manažer hypermarketu Ian (David Matásek), jeho žena herečka Karin (Petra Špalková) a její matka, dříve populární recitátorka Anna (Jana Boušková). Pro české uvedení Klimáček hru sám přeložil a dopsal některé scény i postavy. Tak se v inscenaci objeví i Miss ČR z roku 1999 Helena Houdová. V rolích ochranky se objeví i členové skutečné bezpečnostní agentury ABL, která Boudu střeží.

Stavbu Boudy, kterou navrhl architekt a ředitel ND Daniel Dvořák, realizovala již podruhé firma Skanska. "Základem jsou běžně používané lešenářské konstrukce a kontejnery, takže až se Bouda zbourá, nic nepřijde nazmar. Je to bezodpadová, k životnímu prostředí přátelská stavba," vysvětlil Dvořák.

Prostor pro 160 diváků má připomínat prostředí hypermarketu, proto mu nevadí ani ruchy pronikající z Národní třídy. "Hlukový smog je typickým dnešním jevem. Chceme ho zakomponovat do inscenace. Herci budou mít mikroporty," prozradil režisér inscenace Dočekal.

Jedenáct představení Hypermarketu je už téměř vyprodáno. Bouda bude ale hostit i koncert, na němž vystoupí kmotr německého rapu Toni-L, DJ Torch a breakdancer Sundeep (22.června), a divadelní ples ND věnovaný všem hercům (26.června).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám