Hlavní obsah

Hvězdou mladé německé literatury je Rus Wladimir Kaminer

Právo, Jaroslav Rudiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co tak dlouho drželo pohromadě Sovětský svaz? Marxismus-leninismus? Vodka? Možná cirkusy a hudba, o které ve své nové knize Karaoke píše úspěšný berlínský spisovatel Wladimir Kaminer.

Článek

Za všechno prý může samotný Lenin. Podle jedné legendy to prý byl právě první rudý vůdce, kdo vyzval sovětský lid, aby se věnoval pouze hudbě a cirkusům. Lenin prý před smrtí zanechal soudruhům tajné pokyny, které měly určovat sovětskou kulturní politiku v budoucnosti. "Vzhledem k úplnému analfabetismu obyvatelstva zůstanou našimi nejdůležitějšími uměleckými disciplínami hudba a cirkus, stálo tam černé na bílém. Literáti a malíři se zastřelili nebo odešli do exilu," píše Kaminer se svým typickým humorem v nové knížce, která v Německu vyšla na konci srpna.

Wladimir Kaminer se narodil v roce 1967 v Moskvě v ruské židovské rodině. Platí za jednoho nejpopulárnějších německých autorů - německy se ale přitom naučil až v Berlíně, kam se přestěhoval před patnácti lety.

Kaminera proslavilo Ruské disko

Debutoval sbírkou humoristických povídek Ruské disko (2000), která ho přes noc proslavila. Stal se určitě nejznámějším a také nejzábavnějším Rusem v multikulturní německé metropoli. První povídky přitom psal po místních hospodách a životem se protloukal, jak se dalo. "Spisovatelem jsem se stal náhodou," tvrdí.

Kaminer se často ohlíží za mládím v zemi žigulíků, perestrojky a chozrasčotu. Ke vzpomínkám chytře přimíchává německou současnost. Výsledkem jsou lehké a vtipné texty, které si v Německu našly desetitisíce nadšených čtenářů. "Vždycky jsem byl žvanil, vypravěč příběhů," řekl Kaminer nedávno agentuře DPA.

Česky od něj zatím vyšel pouze román Vši svobody, v němž zavzpomínal na divná léta strávená v sovětských uniformách - v té školní i té vojenské. Literární hitmaker Kaminer během pár let doslova vychrlil sedm bestsellerů. I když jejich úroveň je trochu rozkolísaná a autor se možná začíná opakovat, je jisté, že ani novinka Karaoke na pultech nezapadne.

K příběhům nové knížky jej prý inspirovala hudba, mladistvé zážitky se "zázračným" sovětským magnetofonem Romantik 306, první kytara z překližky a zejména divoké taneční večírky Ruské disko, se kterými křižuje Německem jako vrchní DJ a bavič. Pouští ruský punk i techno a se svým cirkusem projel už celou Evropu - zastavil se i v pražském Paláci Akropolis.

Kaminer ale nejčastěji vystupuje v proslulém a věčně narvaném berlínském Kaffee Burger. Hlavně díky jemu se z této kavárny stalo centrum mladé berlínské literární scény.

Reklama

Související témata:

Související články

Punk, svoboda a odporu vůči nesmyslu

Ruský spisovatel Wladimir Kaminer žije v Berlíně, píše německy a stal se obrovskou hvězdou. Berlín byl a je pro ruskou emigraci pohostinnou přestupní stanicí...

Ruské disko

Když Wladimir Kaminer přijel na začátku devadesátých let do Berlína, německy uměl sotva pozdravit. Učil se za pochodu - když na nádraží prodával pivo, když...

Výběr článků

Načítám