Hlavní obsah

Hvězdou festivalu Planet v Táboře bude kapela Bad Religion

Právo, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou letošního festivalu Planet, který se 13. a 14. června po dvou letech vrací opět do Tábora, je legendární americká punková skupina Bad Religion. Patří k první generaci amerických punkových kapel a její melodický styl na počátku 90. let ovlivnil představitele neopunku Green Day a Offspring. V Táboře bude hlavní hvězdou pátečního večera. Právu odpovídal bubeník Brooks Wackerman, který do kapely přišel na počátku nového tisíciletí.

Foto: Foto archiv, Právo

Bubeník skupiny Bad Religion Brooks Wackerman

Článek

Název kapely a symbol kříže budí dojem, že vám hodně vadí církev.

Hodně lidí si název kapely i symbol přeškrtnutého kříže, který používá, vysvětluje mylně. Řada křesťanů si myslí, že jsme proti náboženství, ale my jen zpochybňujeme autority. Nebyl jsem sice v kapele, když si jméno vybírala, ale taky jsem proti náboženskému fanatismu.

Ani se vám nevidím, když v čele USA stojí George Bush, který tvrdí, že Bůh mluví přímo k němu.

I to může být jedna z interpretací. Jestliže George Bush spojuje náboženství s vládou, tak je špatné náboženství.

Jaké to bylo přidat se k Bad Religion po zkušenostech ve skupinách Suicidal Tendencie a Infectious Grooves, které hrají komplikovanější hudbu?

Pro mě snadné. Kapelu jsem dobře znal, respektoval jsem její tvorbu, způsob, jakým písně skládá i o čem zpívá. Hraju jinak než moji předchůdci. Ale pro mě je důležitější, že písně jsou silné, než to, abych bubnoval progresivně.

Máte vliv na výslednou podobu písní?

Rád bych si to myslel, ale sám to nemohu posoudit. Když jsem se přidal ke kapele, řekli mi, že mě chtějí kvůli mně samotnému, abych zůstal sám sebou. Kdyby tomu tak nebylo, asi bych nebyl šťastný, jako jsem teď, po sedmi letech v kapele.

Nevyčerpal se punk jako styl?

Přidal jsem se k téhle kapele právě proto, že tu Bad Religion jsou už nějakých třicet let. Máme vlastní zvuk, který jsme si sami vytvořili, a nezáleží nám na tom, který trend ve světě letí. Vždy jsme natáčeli desky, které měly zvuk kapely, ale během let se vyvinul. Starší písně jsme zmodernizovali, aby zapadly do současného pojetí.

Co pro vás znamená punk rock?

Na punku mě zaujala svoboda vyjádřit sebe a své postoje v politických textech, ale taky množství energie. Prostě nechat zaznít svůj hlas.

Občas si odskočíte i k jiným kapelám.

Jo, když nejsem na turné, věnuji se projektům s dalšími lidmi, pracuji s Atticusem Rossem, který produkuje Nine Inch Nails, na konci května jsme spolu dělali desku. Mám taky vlastní kapelu Kidneys, zrovna jsme na MySpace vydali desku, a taky hraji v Tenacious D, kteří jedou do Evropy v srpnu. Ale mojí hlavní kapelou jsou Bad Religion. Jiným projektům se věnuju, jen když nehraju s nimi.

Co budete hrát v Táboře?

Na evropském turné zahrajeme směs ze všech možných období, obvykle hrajeme čtyři nebo pět písní z nové desky New Maps Of Hell. A když vystupujeme jako hlavní hvězdy show, tak se snažíme pokrýt písně ze všech etap a každý večer program měníme. Máme asi 85 písní, které jsme schopni během turné hrát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám