Hlavní obsah

Hvězdný Johny Depp a prokletí Piráti

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátský mýtus stále znovu dočkává dalších romantických zpracování a napínavých pohádek, jako je tomu i v novém filmu Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly, který natočil Gore Verbinski (předtím má na svém kontě například horor Kruh). Jde tu zase jednou o svobodu, čest, prokletí a samozřejmě lásku a nakonec svatbu.

Foto: Archiv Flora Olomouc
Článek

Přitom pirátský život nebyl ani ve zlatých časech osmnáctého století žádný med a legrace. Psanci pod černou vlajkou se dožívali velmi krátkého věku, do jejich lodí často zatékalo, s hygienou to u pirátů nebylo nikdy slavné a demokratického rozhodování by se u nich člověk nenadal. To spíše zákona mačet, nožů a tvrdých pěstí.

Romatický příběh

Pirátská loď Černá perla, které velí prašivý mizera Barbossa (oscarový herec Geoffrey Rush), je stižena kletbou. Její posádka, která ukradla pohanskými bohy prokleté aztécké zlato, se za trest pohybuje na pomezí živých a mrtvých. Nemohou umřít, ani pocítit jakoukoliv radost z tělesných či světských požitků a za měsíčního světla odhalují svou pravou znetvořenou tvář bludných kostlivců. Aby kletba pominula, musí piráti "vrátit všechno zlato zpět" na tajemný ostrov Isla de Muerta - komu se tu příliš neřeší, když všichni Aztékové byli tou dobou už na pravdě Boží.

Nicméně do cesty se jim připlete mečíř a smělý mladík Will Turner (Orlando Bloom, který se proslavil rolí Legolase v Pánu prstenů ) a dcera guvernéra Port Royalu Elizabeth Swann (Keira Knightley). Jak to bývá, oba se milují, jen to nemohou dávat okatě najevo. Nejdříve se musí navzájem zachraňovat ze spárů desperátů a složit námořnickou maturitu z různých předmětů, včetně prchání před pirátskou lodí nebo vysazení na pustém ostrově, kde je naštěstí dost velká zásoba rumu - ne k pití, ale k přivolání pomoci. Nutno dodat, že oba odrostlí teenageři si vedou nadmíru dobře.

Humor přináší  Johnny Depp

Ale tahle pohádka širých moří, smělých činů, ctnosti i zločinu a hororové kletby má ještě něco navíc, totiž Johnyho Deppa v roli piráta Jacka Sparrowa. Protřelý podvodník, chrabrý rváč, lenoch, ale i tak trochu dobrák v srdci a přítel nepředstavuje ve filmu jen další pirátské strašidlo s náušnicemi, drzým pohledem a špinavým oblečením, ale hlavně humor. A ještě výše než od scenáristů předepsané situační repliky stojí jeho nenucený herecký projev. Depp se tu zcela vyřádil a podařilo se mu stvořit lunetického komika, piráta, který v každém okamžiku zůstává nad věcí a dovede se svobodně (pirátsky) smát všem a všemu, nejvíce sobě.

Potom ani tolik nevadí některé neobratnosti příběhu, jako třeba nezvládnutí dramatičnosti prostoru. Lodě ve filmu plují a "náhodně se potkávají", jako by mezi Port Royalem a tajemným dalekým ostrovem bylo sotva pár kilometrů po vodě a celé širé moře tvořila jen louže velikosti u nás dobře známého Balatonu.

Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly, USA 2003, 140 min, režie: Gore Verbinski, scénář: Ted Elliott a Terry Rossio, hrají: Johnny Depp, Geoffrey Rush, Orlando Bloom, Keira Knightley, Jonathan Pryce, Jack Davenport

Reklama

Výběr článků

Načítám