Hlavní obsah

Hvězdnou noc v Berlíně už vidělo 900 tisíc lidí

Právo, Peter Kováč
BERLÍN

Berlín od jara hostí mimořádnou výstavu 200 nejvýznamnějších děl malířů a sochařů 20. století ze slavného newyorského Muzea moderního umění. Expozici už navštívilo 900 tisíc návštěvníků. Takový zájem o obrazy Picassa, Dalího, Cézanna, Gauguina, Chagalla, Moneta a dalších mistrů neočekávali ani největší optimisté.

Foto: Milan Polóny

Letní koncert filmové hudby 2015 v Řepištích

Článek

Z Nové Národní galerie v centru Berlína, kde jsou obrazy a sochy z USA představeny, se stalo poutní místo všech zájemců o moderní umění. Výstava trvá ještě měsíc - do 19. září.

A protože v berlínské galerii čekají další lavinu zájemců, rozhodli se od 1. září upravit otevírací dobu: otevřeno bude od devíti ráno až do půlnoci, a v pátek a v sobotu až do 2 hodin ráno (aktuální informace jsou na internetu: www.moma-in-berlin.de).

Organizátoři přehlídku koncipovali didakticky jako názornou encyklopedii umění 20. století. Vedle evropských kubistů, fauvistů, expresionistů, dadaistů a surrealistů tak nechybějí Američané Willem de Kooning, Jackson Pollock, Roy Lichtenstein, Jasper John a Andy Warhol. Symbolem expozice se stala Hvězdná noc Vincenta van Gogha, jedno z jeho nejslavnějších děl.

Čekací doby jsou neúměrné. Než se dostanete na výstavu s předem koupeným lístkem, trvá to až šest hodin. Přesto tu lidé trpělivě stojí v horku i za deště, aby viděli na vlastní oči vzácná díla přivezená z USA. O rozptýlení se starají pouliční hudebníci a prodavači zmrzliny a nápojů. V Berlíně takové fronty už léta nepamatují.

Za sedmiměsíční zápůjčku mistrovských originálů Němci zaplatili 8,5 miliónu eur čili téměř 300 miliónů korun. Investice se bohatě vyplatila.

Reklama

Výběr článků

Načítám