Hlavní obsah

Humor patří ke všemu, míní Fridriksson

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson si získal i u nás popularitu filmy Zimnice, Ďáblův ostrov či Andělé všehomíra. Na právě probíhající Febiofest, který ho ocenil Kristiánem za přínos světové kinematografii, přivezl novinku Mama Gogo, autobiografický snímek, jehož hlavními postavami jsou režisér divácky neúspěšného filmu a jeho osmdesátiletá matka trpící Alzheimerovou chorobou.

Foto: Jan Handrejch , Právo

Fridrik Thór Fridriksson není v Čechách poprvé.

Článek

„V Mama Gogo je všechno reálné, jen se to odehraje za tři měsíce, zatímco moje maminka onemocněla před dvanácti lety a dodnes je naživu. Je jí šestadevadesát let,“ řekl na setkání s novináři Fridriksson, který navzdory neradostnému tématu dokázal film naplnit i jemným humorem.

„Není nic, kam bych humor nepustil, protože každá mince má dvě strany,“ tvrdí tvůrce, který se ve filmech, plných magické přírody i nevysvětlitelných jevů, zabývá i poruchami mozku.

Filmy ovlivňují lidi

„Myslím, že filmy mají na diváky vliv, a třeba Andělé všehomíra, které viděla polovina Islanďanů, pomohli k tomu, že je schizofrenie vnímána víc jako nemoc a ne jako schválnosti postižených lidí. Stejně tak jsem přesvědčen, že úroveň domovů důchodců stoupla po Dětech přírody. Natočil jsem dokument o dětech nemocných autismem, v němž čte komentář Kate Winsletová, a měl mimořádný divácký úspěch.

Dobře přijatá je i Mama Gogo. Sice bych řekl, že diváckou základnu tvoří dámy po osmdesátce – ale to by jich muselo být velmi mnoho,“ řekl s úsměvem Fridriksson.

Spolupracuje s Tomášem Potočkem

V Česku není tento vysoký a hovorný Islanďan poprvé. „Mám rád zdejší publikum, je ke mně podobně vstřícné jako například na festivalu v Torontu,“ sdělil režisér, jenž přizval ke spolupráci na střihu Mama Gogo také českého posluchače FAMU Tomáše Potočného.

„Potkal jsem ho v Praze na ulici. Byl to mladý student, a já – aniž bych věděl, co je zač – jsem ho pozval na Island. Až tam jsem zjistil, že je talentovaný, takže do něj do budoucna vkládám velké naděje,“ uzavřel Fridriksson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám