Hlavní obsah

Zemřel Karl Wallinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 66 let zemřel v neděli Karl Wallinger, lídr britské kapely World Party a bývalý klávesista formace The Waterboys. Byl též spolutvůrcem úspěšných soundtracků. O jeho skonu informoval jeho mluvčí, příčinu však neoznámil.

Foto: Profimedia.cz

Karl Wallinger na snímku z roku 2006

Článek

Wallinger se narodil 19. října 1957 ve Walesu jako Karl Edmond De Vere Wallinger. Kariéru začal jako hráč na klávesové nástroje v různých kapelách, poté pracoval v hudebním vydavatelství a krátce působil jako hudební ředitel muzikálu The Rocky Horror Show, který úspěšně cestoval světem.

Jako aktivní muzikant na sebe upozornil začátkem osmdesátých let, kdy se připojil k The Waterboys. Podílel se na nahrávání dvou alb. Po odchodu ze sestavy stanul v roce 1986 v čele vlastní kapely World Party. V té době také pracoval s irskou zpěvačkou Sinead O’Connor na jejím debutu The Lion and the Cobra (1987). Ona se pak objevila na dvou albech formace.

Kapelní debut Private Revolution (1986) přinesl hit Ship Of Fools. Další album Goodbye Jumbo (1990) získalo nominaci na Grammy. Wallinger pak začal spolupracovat se svým nástupcem v The Waterboys, skladatelem a hudebníkem Guyem Chambersem, pozdějším spolutvůrcem hitů Robbieho Williamse.

V polovině devadesátých let se podílel s World Party na soundtracích k filmům Bolestná realita (1994) a Clueless (1995). Na desce Egyptology (1997) se objevila píseň She’s the One, kterou napsal Wallinger. Byla oceněna v anketě Ivora Novella, ale hitem se stala o dva roky později v podání Robbieho Williamse, jenž na svých koncertech říkal, že ji miluje.

Později byl Wallinger hospitalizován s mozkovým aneuryzmatem a lékařům se ho sotva podařilo zachránit. K aktivnímu působení na scéně se vrátil až po několika letech. Spolupracoval také s Peterem Gabrielem na jeho albu Big Blue Ball (2008). Koncertovat přestal v roce 2015.

Zemřel filmový architekt Jan Zázvorka

Film

Skladatelka Hania Rani: Koho by nefascinovaly život a smrt?

Kultura

Reklama

Související témata:
Karl Wallinger
Hudební skupina World Party
The Waterboys

Výběr článků

Načítám