Hlavní obsah

Zemřel filmový architekt Jan Zázvorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V 65 letech zemřel filmový architekt Jan Zázvorka. V minulosti se podílel mimo jiné na realizaci snímků 2Bobule, Bathory, Kouř, Chobotnice z II. patra či Slunce, seno, jahody. Svou tvorbou navázal na uměleckou rodinnou tradici. Jako synovec herečky Stelly Zázvorkové se také snažil o to, aby se na ni nezapomnělo.

Foto: Petr Horník, Právo

„Většinou byla laskavá, šarmantní, společenská a zábavná. Měla široké srdce a všechny do něj schovala, všem pomohla,“ vzpomínal na tetu Jan Zázvorka

Článek

„Z piety a úcty k rodině jsem čekala týden se zprávou, která je pro mě obzvlášť smutná. Jelikož se však již ve čtvrtek bude konat poslední rozloučení, dovoluji si s ní vyjít ven. Ve středu 21. února podlehl dlouhé a těžké nemoci filmový architekt Jan Zázvorka (*1958) z významné české umělecké dynastie. Jeho dědečkem byl legionář a architekt, autor Národního památníku na Vítkově Jan Zázvorka. Tatínek téhož jména byl filmový a televizní architekt a Honza pokračoval ve stejné profesi. Dokonce nedávno pomáhal s novou expozicí památníku a věnoval do něj i památky po dědečkovi,“ komentovala jeho skon publicistka Blanka Kovaříková na své facebookové stránce.

Na začátky své filmové kariéry Zázvorka před lety zavzpomínal i v rozhovoru pro Novinky: „U nás si šel každý vlastní cestou. Že by mi někdo z rodiny ušlapával cestičku, to vůbec. Naopak si myslím, že jsem to měl na začátku na Barrandově docela těžké. Těžší, než kdybych se jmenoval jinak.“

Jan Zázvorka (1958–2024)

  • Narodil se 3. dubna 1958 v Praze.
  • Pocházel ze slavné rodiny architektů.
  • Jeho otec Jan Zázvorka mladší (1914–1991) spolupracoval se slavnými českými režiséry, jako byli Karel Lamač, Martin Frič, Otakar Vávra, Karel Kachyňa a další. Pro Československou televizi navrhl scény k mnoha populárním filmům a seriálům, například k F. L. Věkovi či Chalupářům. V některých „jeho“ inscenacích a filmech hrála i jeho sestra Stella Zázvorková.
  • Nepřehlédnutelným výtvorem jeho dědečka – puristického architekta Jana Zázvorky staršího – je Národní památník na Vítkově v Praze. Doyen rodu Zázvorkových byl za první světové války v roce 1914 zajat na ruské frontě. Posléze vstoupil do československých legií, kde byl velitelem roty a později praporu.
  • Na práci předků navázal i Jan Zázvorka. Jako architekt dělal třeba české filmy 2Bobule (2009), Bathory (2008), Kouř (1990). Jako asistent architekta: Zvláštní bytosti (1990), V žáru královské lásky (1990), Divoká srdce (1989), Sedm hladových (1988), Lev s bílou hřívou (1986), Veselé vánoce přejí chobotnice (1986), Chobotnice z II. patra (1986), Veronika (1985), Slunce, seno, jahody (1983), Oči pro pláč (1983), „Babičky dobíjejte přesně!“ (1983), Od vraždy jenom krok ke lži (1982).
  • Podílel se také na zahraničních snímcích, mj. Hellboy (2004), Mission: Impossible (1996)...

Jan Zázvorka: Teta Stella to uměla rozjet

Styl

Reklama

Související témata:
Jan Zázvorka nejmladší

Výběr článků

Načítám