Hlavní obsah

Tajemství bude ještě větší zážitek, říká Daniel Landa k novému uvedení muzikálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražské Divadlo Kalich slaví v letošním roce pětadvacet let. Na konci léta uvede k té příležitosti v obnovené premiéře druhý autorský muzikál Daniela Landy Tajemství. Premiéra je naplánovaná na 12. září.

Foto: Lucie Levá

Daniel Landa teď Tajemství dotváří.

Článek

Připravují se pro něj nové dekorace výtvarníka Davida Baziky, kostýmy Romana Šolce, choreografie Lindy Rančákové, herecké obsazení i hudební podoba.

V hlavních rolích se v režii Mirjam Landy představí Lucie Vondráčková, Šárka Vaňková, Tomáš Trapl, Zbyněk Fric, Jiří Böhm, Anastázie Landová, Denisa Nesvačilová a další.

„Myslím si, že každý člověk začne v určité fázi řešit smysl života, víru nebo strach ze smrti. Téma duše a lidské konečnosti mě fascinovalo dlouhodobě. Prostřednictvím muzikálu Tajemství to ze mě takříkajíc vyhřezlo. Byla to hluboká sonda do mé duše. Nyní se k těm tématům vracím, protože mě zajímají víc a víc,“ vysvětlil Novinkám Daniel Landa.

RECENZE: Nespoutaný Daniel Landa s dobrou kapelou a spřízněnými dušemi

Kultura

Dodal, že co do obsahu v muzikálu nic nezměnil.

„Když vznikal, jako obvykle jsem před blížící se premiérou nestíhal. Teď mám čas ho dotáhnout, takže bych byl rád, aby jeho nastudování bylo filmovější. Zásadní změny nebudou, ale muzikál bude působit jinak. Bude to ještě větší zážitek,“ řekl.

Premiéra Tajemství se odehrála v Divadle Kalich 31. března 2005. Uvedeno bylo bezmála šest stovek repríz. Landa si v něm zahrál jen jednou, a to při natáčení ukázky z něj. Ani v novém nastudování se na pódium nechystá.

„Je to pro mě velmi zásadní dílo. Jsou životní situace, při kterých z něj u nás doma dodnes používáme repliky. Třeba tu, že za mrakem stále svítí slunce,“ uzavřel.

Jeho žena Mirjam Landa, která nové nastudování režíruje, řekla: „Nemám potřebu se na představení dívat s odstupem. Bylo a je senzační. Během těch dvaceti let jsme žili a čerpali z jeho poznatků. Tajemství nikdy nezestárne. Nejedná se totiž o výpověď konkrétní doby, ale o výpověď lidského poznání.“

Zpěvák Daniel Landa: Dnešní doba mi připomíná minové pole

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám