Hlavní obsah

Skupina Jamaron: Brečeli jsme my i fanoušci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řadu otázek museli členové pražské skupiny Jamaron hledat odpovědi poté, kdy 6. září loňského roku tragicky zahynul jejich pětadvacetiletý spoluhráč, baskytarista a kamarád Filip Karlík. Nedávno jako vzpomínku na něj nahráli a vydali skladbu Smrt nás nerozdělí. Jejím autorem byl právě Karlík. Text napsal ještě před jeho skonem kytarista Jakub Dostál.

Foto: Lucas Kozel

Jamaron v loňském roce, zleva Jakub Dostál (kytara), Filip Karlík (baskytara), Ondřej Dostál (kytara), Marie Dostálová (zpěv) a Václav Hejda (bicí)

Článek

O tom, co se v kapele po smutné události dělo, hovořili zpěvačka Marie Dostálová, kytaristé Jakub a Ondřej Dostálovi a bubeník Václav Hejda.

Jaká byla vaše bezprostřední reakce, když jste se dozvěděli, že Filip Karlík svým zraněním v nemocnici podlehl?

Dostálová: Byl to neuvěřitelný šok. Vůbec jsem si nedokázala představit, že už s námi nebude a že s námi nebude stát na pódiu. Potom přišla obrovská bezmoc, nemohla jsem spát, nemohla jsem se na nic soustředit, byla jsem smutná.

Hejda: Měli jsme před sebou dva poslední letní koncerty, které jsme samozřejmě zrušili. Klip k songu Jizvy jsme ještě natočili podle plánu, ale s velkou bolestí. Potom jsme měli koncertní pauzu, takže jsme se dávali trochu dohromady.

Seriál Stranger Things inspiroval Jamaron k natočení videoklipu

Kultura

Dostálová: Po pár týdnech jsme se rozhodli odehrát neoficiální koncert, abychom si vyzkoušeli, jestli budeme schopni stát na pódiu bez Filipa a hrát s předtočenými basovými linkami. Bylo to šílené, brečeli jsme my i fanoušci.

Napadlo vás, že už jako Jamaron nebudete pokračovat?

Jakub Dostál: Takovou myšlenku nikdo z nás neměl. Vůbec jsme se ničím takovým nezabývali.

Hejda: Nevěděli jsme však, jak a za jak dlouho budeme hrát, jak to bude vypadat na pódiu nebo jestli začneme shánět někoho nového. Bylo nám jen jasné, že to nebudeme dělat hned. Rozhodli jsme se, že na následujících koncertech budeme hrát s puštěnou basovou linkou, kterou nahrál ve studiu Filip.

Foto: Lucas Kozel

Jamaron jsou teď ve čtyřech.

Proč?

Ondřej Dostál: Nedokázali jsme si představit, že by to mohlo být jinak. Z úcty k tomu, co Filip pro kapelu udělal, nám to přišlo jako nejlepší řešení. Navíc jsme nebyli s nastalou situací vyrovnaní a nebyli jsme ještě otevření tomu, aby do kapely přišel někdo jiný.

Jak jste se Filipem Karlíkem jako kapela rozloučili?

Jakub Dostál: Den po jeho smrti jsme se s dalšími přáteli sešli na místě, kde k té tragédii došlo, a tam jsme na něj vzpomínali.

Dostálová: Dalším naším rozloučením je videoklip k singlu Smrt nás nerozdělí, který jsme zveřejnili nedávno.

Tu písničku složil Filip Karlík…

Jakub Dostál: Přinesl hotovou hudbu a chtěl, abych mu napsal text. Napsal jsem ho a Filip se pak postaral o celou hudební produkci. Text je o tom, že jsem starý pán, zemřu a má manželka na mě vzpomíná.

Filip zemřel, když už byl text hotový. Vypadá to, že je o jeho smrti, ale není to tak. Přitom jsem v něm po té události nezměnil ani slovo.

Hledáte už nového baskytaristu?

Ondřej Dostál: Na začátku března jsme si řekli, že začneme. Neklademe důraz na to, aby měl velké zkušenosti, ale aby si s námi porozuměl lidsky a byl ochotný mezi nás zapadnout. Současně jsme se rozhodli, že nebudeme zveřejňovat žádný inzerát, ale necháme běžet kola osudu a nebudeme spěchat.

Dokážu si představit, že se někteří baskytaristé hlásili hned po úmrtí Filipa Karlíka. Bylo to tak?

Jakub Dostál: Několik se jich nabídlo v následujících dnech, někteří nás dokonce kontaktovali ještě ten den. Pár nám jich napsalo hezký vzkaz, někteří se ale přihlásili tak, že si vůbec nepřeju je potkat.

Dostálová: Chápu, že nejsme kapela začátečníků a že by pro mnohé muzikanty bylo zajímavé s námi hrát. Mnohokrát jsem si ale řekla, že způsob, jakým se někteří na místo baskytaristy ptali, byl spíše hyenismus.

Hejda: Když jsme na sociálních sítích oznámili Filipovo úmrtí, přišly i vzkazy typu: Hlásím se na konkurz. Bez dalších slov. To nám připadá nelidské.

Jamaron v klipu k písni JedenáctVideo: archiv kapely

V poslední době se vaše kapela prezentuje ostrým rockovým zvukem. Jak to bude dál?

Dostálová: Chtěli bychom v tom pokračovat. Písničky, které jsme dosud nezveřejnili, takové jsou. Určitě se budeme snažit o různá oživení, zůstaneme však věrní rocku.

Ondřej Dostál: Chtěli bychom nahrávat nové skladby, natáčet k nim videoklipy, dostat do naší muziky více elánu a energie.

Jednou za čas zabalíme všechny vydané singly do jednoho alba a k tomu chceme koncertovat ve větších a větších sálech, a dělat tak radost stále většímu počtu našich fanoušků.

Kapela Jamaron se řítí jako Kamikaze

Kultura

Skupina Jamaron: Střety uvnitř dělají kapelu úspěšnou

Kultura

Reklama

Související témata:
Jamaron

Výběr článků

Načítám