Hlavní obsah

Profesionální filharmonici učí mladé naostro, chystají společné koncerty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní projekt Malí velcí filharmonici se blíží ke své vrcholné dvojici koncertů ve Zlíně a Uherském Brodě. Už od února se na ně společně připravuje pětašedesát mladých hudebníků základních uměleckých škol z celé východní Moravy a pětadvacet profesionálních muzikantů Filharmonie Bohuslava Martinů (FBM).

Malí velcí filharmonici při zkoušce ve ZlíněVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Za sebou už mají hudebníci desítky hodin společných zkoušek a do ostrého dvojkoncertu plánovaného na 4. a 5. května jim chybějí tři květnová společná setkání, při nichž ještě dopilují poslední detaily.

Dříve to byly jen výchovné koncerty, jak se školáci dostali k vážné muzice. Současný projekt jde ale hlouběji. Organizátoři už jej chystají potřetí.

„Podobné akce mohou mít zásadní vliv na směrování i smýšlení zapojených dětí a nejen jich. Výchovné koncerty zdaleka nemohou tak zásadně vstoupit do života mladé generace, ale i jejich spolužáků či rodin. Je to nepřenositelná zkušenost,“ přiblížila za spolupořádající Živý Zlín ředitelka Jana Kubáčová.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Členové zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů zkoušejí společně s mladými hudebníky ze základních uměleckých škol. Blíží se dvojice jejich koncertů.

Tři nejlepší mladí hudebníci se představí i jako sólisté. „Jsou to výjimeční mladí lidé, vítězové řady soutěží na národních i mezinárodních úrovních. Ať je to klavíristka Julie Poláková, houslista Matouš Pospíchal nebo akordeonistka Julie Vajdáková,“ vyjmenovala Kubáčová.

Náročný projekt, ale má smysl

Vedení orchestru se ujal výrazný představitel mladé generace českých dirigentů Robert Kružík, šéfdirigent FBM a laureát ceny Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let.

„Jde o náročný projekt. Ale určitě má smysl z hlediska budoucnosti. Mladá a nadšená generace dětí je budoucí publikum filharmonie, nebo po několika letech studia naši noví kolegové,“ řekl ke spolupráci se zlínskou filharmonií její šéfdirigent.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

První koncert Malí velcí filharmonici odehrají hudebníci v moderním Kongresovém centru ve Zlíně, ve kterém je doma Filharmonie Bohuslava Martinů.

„Dramaturgie programu nabídne průřez tvorbou světových autorů, hlavně se ale zaměřujeme na českou hudbu, moravskou muzikalitu a vztah k folkloru skrze skladbu Jiřího Pavlici. Ten se koncertu s uvedením své skladby zúčastní osobně,“ popsala předsedkyně pořádajícího spolku Zuška?Zuška! Martina Hniličková.

Zemřel klavírní virtuos Rudolf Bernatík

Kultura

Česká filharmonie se sirem Simonem Rattlem

Hudba
Související témata:
Filharmonie Bohuslava Martinů

Výběr článků

Načítám