Hlavní obsah

Nespoutaní The 1975 se prý už budou krotit. Teď míří na koncert do Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák a kytarista Matty Healy z britské kapely The 1975 se loni v říjnu omluvil za to, že svými předešlými kontroverzními činy ublížil některým lidem. Udělal to přímo na pódiu v americkém Los Angeles a slíbil, že si pro příště útoky a provokace odpustí. Pro Českou republiku to znamená, že plánovaný koncert skupiny 14. března v pražské hale Fortuna na Výstavišti v Holešovicích proběhne podle plánu.

Foto: Samuel Bradley

Skupina The 1975 hrála loni na Rock for People v Hradci Králové.

Článek

„Protože některé z mých činů ublížily některým lidem, omlouvám se jim a zavazuji se, že se polepším,“ řekl. „Je ale důležité, aby každý věděl, že nemám zlou vůli. Víte, jako umělec si chci na svých vystoupeních vytvořit prostředí, kde není všechno, co dělám a říkám, bráno doslovně a vážně.“

Velkou kontroverzi skupina způsobila loni v červenci na festivalu Good Vibes v Malajsii. Její set skončil předčasně poté, co Healy na pódiu políbil baskytaristu Rosse MacDonalda. Pořadatelé pak přerušili celý festival kvůli tamním zákonům, podle kterých jsou homosexuální projevy zakázány a hrozí za ně až dvacet let vězení.

Svým činem kapela rozčílila nejenom pořadatele a návštěvníky akce, ale i členy malajské LGBTQ komunity. Ti kapelu kritizovali s tím, že by její chování mohlo v zemi vést k jejich další diskriminaci. Malajsie má totiž jeden z nejpřísnějších zákonů namířených proti LGBTQ komunitě. Pořadatel akce pak začal od kapely vymáhat odškodné ve výši 2 miliony liber (asi 55,8 milionu Kč) za ušlý zisk.

V září loňského roku Healy zase v podcastu Adama Friedlanda napadl americkou raperku Ice Spice. Nazval ji několika neblahými výrazy, načež po následující kritice veřejnosti byl onen díl podcastu z médií stažen.

Foto: Universal Music

Britští The 1975 na snímku z roku 2018

Na to konto Healy prohlásil, že se mu nelíbí být slavný a dělá mu to potíže. „Dělám si ze všeho legraci a občas do dotáhnu příliš daleko,“ dodal. „Ice Spice, omlouvám se. Není to proto, že bych byl naštvaný, že mé vtipkování bylo špatně vysvětleno. Je to proto, že nechci, aby sis myslela, že jsem debil. Miluji tě, Ice Spice. Je mi to moc líto.“

The 1975 vznikli v roce 2002. Tvoří je Matty Healy (zpěv, kytara), Adam Hann (kytara), Ross MacDonald (baskytara) a George Daniel (bicí). Jejich hudební styl bývá označován jako art pop, patrné v něm jsou ale i stopy synth popu, poprocku nebo indie rocku.

Na kontě mají pět studiových alb, to poslední se jmenuje Being Funny in a Foreign Language a vyšlo v říjnu roku 2022. Loni koncertovali na festivalu Rock for People.

RECENZE: The 1975 upekli dort bez zajímavé chuti

Kultura

The 1975 zrušili koncerty v Asii. Nechtějí, aby jim tam říkali, s kým mohou mít sex

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám