Hlavní obsah

Hudebníci Marcell a Fiedlerski: Bolest jsme ukládali do hudby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni na jaře zemřel hudebníkovi, skladateli a producentovi Ondřeji Fiedlerovi, jenž na scéně používá pseudonym Fiedlerski, otec. Svůj žal po jeho náhlém skonu vložil do hudby. Se souputníkem Marcellem napsali písničky, které dva dny před koncem loňského roku vyšly na albu nazvaném Duše, která opustila tento svět, váží 21 gramů. Již 14. února k němu vyjedou na turné.

Foto: Lucie Levá

Marcell (vlevo) a Fiedlerski vytvořili silnou autorskou dvojici.

Článek

Byl jediným impulzem ke vzniku písniček na desku odchod pana Fiedlera?

Fiedlerski: Ano, byl to jediný impulz. Hned druhý den po tátově smrti vznikla písnička Kde jsi. Byla to spontánní bolestivá reakce na novou skutečnost v mém životě. Další písně přicházely postupně, vše se dělo organicky.

Chtěl jsem pak od té události utéct, někam odjet a nadechnout se k dalšímu životu. Protože začaly vznikat písničky, což pro mě vlastně byla terapie, bylo jasné, že je na té cestě budeme chtít dokončit a natočit. Nakonec jsme odjeli do Rakouska a Švýcarska. Po návratu bylo asi osmdesát procent práce na písních hotových.

Měl jsem v sobě obrovský přetlak emocí. Tátův boj trval rok. Napětí, které jsem prožíval, bylo extrémní. Potřeboval jsem všechnu tu bolest někam vložit.

Marcell: Ukládali jsme ji do hudby.

Producent Ondřej Fiedler: Nebaví nás mít něco rok v šuplíku

Kultura

Marcelli, jakou roli jste v té době hrál v tom příběhu vy?

Marcell: S Ondrou jsme největší kamarádi, máme spolu kapelu, hodně jsme toho prožili. Navíc jsem vystudovaný lékař, takže když Ondrovu tátovi diagnostikovali rakovinu, byl jsem nablízku nejen jemu, ale celé jeho rodině.

Myslím si, že jsem je tou cestou provázel. Vyznat se v lékařských zprávách, v množství informací, které se na pacienta i rodinu valí, není úplně snadné. Mám i spoustu kamarádů ze studií medicíny, řadu doktorů, s nimiž jsem některé věci konzultoval. Snažil jsem se pomoci.

Fiedlerski: V době, kdy jsme už znali tátovu diagnózu, jsme dokončili Marcellovu desku Hovory domů a měli jsme k ní koncerty. Marcell byl první člověk, kterému jsem o otcově nemoci řekl.

Foto: archiv kapely

Zleva bubeník Matyáš Vorda, zpěvák Marcell a hudebník a producent Fiedlerski při natáčení alba v Anglii

Kdy do toho příběhu vešla muzika?

Marcell: O Ondrovi vím, že když se mu v životě něco zásadního stalo, ať už to bylo ukončení vztahu, nebo právě informace o tátově nemoci, vždy to začal řešit prostřednictvím hudby. Po smrti jeho táty jsme se sešli ve studiu a spontánně dokončili písničku Kde jsi, kterou už měl téměř hotovou.

Při tom jsme se bavili o tom, že někam odjedeme a budeme dál skládat. Zajistil jsem tedy ubytování v Rakousku a jeli jsme. Cítili jsme, že to bylo to nejlepší, co jsme mohli udělat.

Fiedlerski: Vrátili jsme se s téměř hotovými písněmi a potom jsme spolu s bubeníkem Matyášem Vordou odjeli dokončit nahrávání do studia Brighton Electric do Brightonu. V Anglii to máme rádi, Marcell i já jsme tam nějaký čas žili, takže volba to byla snadná.

Turné k albu

14. 2. Olomouc, S-klub

15. 2. Ostrava, Barrák

28. 2. Praha, Roxy

29. 2. Brno, Melodka

1. 3. Valašské Meziříčí, M-klub

2. 3. Liberec, KC Vratislavice 101010

Je odcházení člověka jediným tématem alba?

Marcell: Jsou na něm dvě tři skladby, u kterých je to méně patrné, ale třeba já osobně mám s tím tématem spojené všechny.

Fiedlerski: Třeba u písničky Jestli se ti daří nejsme zajedno. Já ji mám spojenou s rozchodem s partnerkou, k němuž u mě došlo loni v lednu. Marcell v ní ale vidí spíše odcházení někoho blízkého.

Marcell: Tu skladbu jsme psali společně, ale každý s jiným pocitem. Ani jeden z nás to tomu druhému při tvorbě neřekl, bavili jsme se o tom až po vydání alba.

Písničky na desce jsou vesměs velmi krátké, nedosahují ani tří minut. Proč?

Fiedlerski: Nebyl v tom žádný kalkul, dokonce jsme si to při jejich psaní ani neuvědomovali. Přicházelo to přirozeně. Když jsme v písni řekli všechno, nechtěli jsme ji natahovat jenom proto, aby byla delší.

Marcell: Ono to ani nešlo. Kdybychom to udělali takříkajíc silou, atmosféra by se pravděpodobně rozbila.

Natočíte a vydáte v tandemu i další písničky?

Marcell: Budeme dál spolupracovat, budeme tvořit. Jestli ale vyjde další deska, na které budeme podepsaní společně, to se teprve ukáže. Chceme se hudbou pokud možno co nejvíce bavit a ničím se nesvazovat.

2024: Na českých pódiích zazáří Rammstein, Sting, Bruce Springsteen, Jonas Brothers a další

Hudba

Elvis Presley ožívá a vrátí se na pódia

Hudba

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám