Hlavní obsah

Do Prahy míří mistři djentu Meshuggah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Švédští Meshuggah patří k nejzajímavějším metalovým kapelám, které žánr posouvají. Pracují zejména s komplikovanými rytmy, stáli proto u zrodu djentu. Skupina okolo zpěváka Jense Kidmana a kytaristy Frederika Thordentala vystoupí 8. března v pražském Foru Karlín. Před ní vystoupí švédští The Hallo Effect, kde hrají bývalí členové In Flames, a německé duo Mantra.

Foto: Obscure

Meshuggah

Článek

Skupina Meshuggah, která se dala dohromady v roce 1987, se od thrashe a deathu začala rychle posouvat k složitějším formám využívajícím lichých rytmů a složitých polyrytmů, ať už je označujeme jako technický death metal, math metal, nebo djent.

K hutnému zvuku přispívají nejen podladěné kytary, ale využití sedmi- a osmistrunných nástrojů.

V devadesátém roce se stal bubeníkem Tomas Haake, který často hrál polyrytmicky, kdy činel byl ve čtyřčtvrtce a kopák v nějakém složitém lichém rytmu jako 23/16 .

Druhým kytaristou se v roce 1994 stal Mårten Hagström, společně pak vydali Meshuggah průlomová alba Destroy Erase Improve a pak zběsile rychlé Chaosphere z roku 1998. I když se na něm už rozloučili s thrashem, otevřelo jim cestu k americkému turné se Slayer, které absolvovali v roce 1999. Pak předskakovali Tool, hrajícím rovněž složitě strukturovanou tvrdou hudbu.

Kvality ukázala švédská parta na dalším albu Nothing z roku 2002, kde polevila v tempu a propracovala své polyrytmické pojetí. Skupina začala experimentovat i s rozsáhlejšími útvary, na EP „I“ je jediná, jednadvacetiminutová skladba.

Následující album Catch Thirtythree z roku 2005 s naprogramovanými bicími tvoří jedna 47minutová skladba rozdělená na 13 částí. Skupina v ní pracuje s kontrasty, využívá i jemnější pasáže. Následující alba obZen a Koloss už jsou přímočařejší, kapela se na nich vrací k sevřenějším skladbám kolem pěti minut.

Předloni vydalo kvinteto desku Immutable.

Silent Stream of Godless Elegy k albu Jiná: S myšlenkou na akustickou desku jsme si pohrávali delší dobu

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Fórum Karlín

Může se vám hodit na Zboží.cz: Immutable - Meshuggah

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám