Hlavní obsah

Americký banjista Béla Fleck: Hudba na hranicích žánru má šťávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z hvězd JazzFestu Brno, který 31. ledna zahájí koncert jihoafrického klavíristy Nduduza Makhathiniho, je americký banjista Béla Fleck. Představí se 15. února na dvou koncertech v Sono Centru.

Foto: Alan Messer

Béla Fleck tvrdí, že Česká republika je jedním z domovů hry na banjo.

Článek

Na jazzovém festivalu v Brně vystoupíte s kapelou My Bluegrass Heart. Má ještě dělení hudby na žánry smysl?

Co se týká žánrů, zkouším se o ně moc nestarat, i když respektuju odlišné pohledy. Má hudba se často pohybuje na hranicích bluegrassu, jazzu nebo klasiky, přesto miluji i čistší formy těchto žánrů.

Každý umělec dělá to, co má rád a považuje za správné. To však neznamená, že všichni ostatní se mýlí. Hodně hudby, která byla dříve na hraně žánru, se posunula do hlavního proudu. Jen to trvá.

Jaké je přecházet mezi žánry a překračovat jejich hranice?

Je to něco, co má šťávu. Zjistil jsem, že když hraji s flexibilními muzikanty, kteří vědí, kým jsou, všechno funguje.

Cítíte se trochu jako rebel?

Idea být rebel mě bavila hlavně v šedesátých letech, kdy jsem vyrůstal. To, že se lidé smáli banju jako nástroji, mě rozčilovalo. Chtěl jsem jim ukázat, že jejich pošetilé stereotypy jsou mylné.

Ibrahim Maalouf: Umění je jediný svobodný prostor, který máme

Kultura

Jaké to bylo hrát s vynikajícími jazzmany, jimiž bezesporu jsou Jean-Luc Ponty, Stanley Clarke nebo Chick Corea, či s rockovou skupinou Dave Mattews Band?

Tyto spolupráce byly nesmírně zábavné. Každá z nich ukázala banjo v novém světle a změnila předsudky v pohledu na ně. Očekávání lidí byla opravdu tak nízká, že jsem musel být slušný, abych je překonal.

Myslíte si, že byste mohl hrát ještě s nějakou rockovou kapelou?

To bych rád. Moc takových věcí jsem nedělal, ale vypadá to, že by to mohla být pecka.

Čím je dnes bluegrass?

Když jsem začínal, byly tu tradiční bluesgrass a new grass. Tradicionalisté svým způsobem nenáviděli, co se stalo s jejich hudbou, a já chápu, že mohli mít pocit, že prohrávají. Jenomže hudba musí být pro muzikanty upřímná, aby ji hráli a zpívali.

Mnoho nových bluegrassových muzikantů už nepocházelo z vesnic, jako to bylo u zakladatelů žánru. Hudba totiž dříve musela ukazovat, jací tito lidé s odlišným původem jsou.

Jsem přesvědčen, že jsme si za léta vytvořili publikum, které má rádo mnoho druhů bluegrassu, jež nyní existují. Možná si uvědomují, že je hudba pro ně mnohem bohatší. Přitom je stále dost lidí, kteří tíhnou k tradičnímu přístupu, takže má budoucnost taky zajištěnou.

Bluegrass tedy může znamenat vše, co posluchači chtějí. Je tu jazzový bluegrass, rockový bluegrass, country bluegrass, horský bluegrass, new grass a tak dále. Docela fajn.

Těšíte se na další koncert u nás?

Jsem nabuzený, že po tak dlouhé době zase přijedu do České republiky. Je to jeden z hlavních domovů hudby pro banjo. Vždycky sem rád přijíždím.

JazzFestBrno jako přehlídka majitelů Grammy. Přijedou Samara Joy, Béla Fleck, Snarky Puppy, Chris Botti a další

Hudba

Může se vám hodit na Zboží.cz: My Bluegrass Heart - Bela Fleck

Může se vám hodit na Firmy.cz: Sono Centrum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám